ПОЗОР! Полицаите, участвали в наркомрежа, изнудвали студенти да пласират дрогата! Плашили с Баретата и Митьо Очите

0
1449

Скандалът с двамата полицаи, които бяха задържани вчера заради участие в мрежа за разпространение на наркотици,е разгаря още повече. Оказва се, че униформените са изнудвали студенти да пласират дрога. Това каза говорителят на главния прокурор – Румяна Арнаудова.

Досъдебното производство започнало след сигнал от студент през февруари. Той казал, че полицаи го изнудват, като го карали да извършва престъпления. Започнало разследване за подкупи. Но в последствие станало ясно, че няколко полицаи се занимавали с търговия на наркотици. Всичко започнало в края на миналата година, когато в квартира в „Студентски град“ влезли полицейски служители по сигнал, че там имало незаконни вещи. Претърсили квартирата и казали, че намерили наркотици. Един от студентите бил задържан, а после психически и физически малтретиран.

Униформените го завели в районното и го заплашили, че ако не им съдейства ще му съсипят живота. У студента имало 337 лева. Полицаите взели 330 от тях и поискали още 670 (до 1000 лева), за да го пуснат. Никъде в прокуратурата няма данни за този арест, каза Арнаудова. Нещата не свършили до тук. На следващия ден студентът бил намерен отново от единия полицай – Божидар Милев на 24 години. Така била предадена остатъчната сума за свободата на студента. Последвали още срещи, на които Милев имал още искания и давал обещания – казал на студента, че трябва да продава наркотици, като работи за него.

Поискал му и 300 лева седмично, за да го покровителства. Така студентът дал още 1200 лева от страх. Стигнало се и до намирането на момичета, които освен да продават дрога, а и да проституират. Едва тогава студентът подал сигнал в прокуратурата. Униформеният казвал на студента кога да продава дрога, къде, от кои полицаи да се пази, с какви коли са се движили. Няколко срещи между студента и полицая са записани със СРС-та, посочи Румяна Арнаудова.

Постепенно в схемата се появил втори полицай – Николай Апостолов (30 г). Бил представен като лице, което контролира наркоразпространението в центъра, в района около Народния театър. Представял се като човек, който работи за Златомир Иванов – Златко Баретата и Димитър Желязков – Митьо Очите. На 12 март Апостолов дал на студента два вида наркотици – марихуана и пико. А той от своя страна ги дал на разследващите. Уговорката била Николай Апостолов да получава по 60 лева за продажбите.

В последствие полицаят станал по-активен в уговорките със студента. Обяснявал на младежа как да си направи кръг за наркоразпространение, че в този кръг трябва да има момиче, да намери проститутки. Освен това двамата говорили за намиране на семена за марихуана и апартамент за отглеждането им. Вчера студентът и Апостолов се срещнали в „Бъкстон“, за да си разменят пико срещу 300 лева. Парите били белязани.

Първоначалната уговорка била за по-малко пари (270 лева), за това и полицаят влязъл в магазин, за да развали пари и да върне ресто на младежа. В този момент Апостолов е задържан, като не се е съпротивлявал. При ареста на Божидар Милев обаче имало изстрели. Той ползвал оръжие срещу колегите си със служебното си оръжие. Това станало, когато бягал.

Извикал „Аз съм полицай“ и стрелял. При преследването двама полицаи са с травми, но ранени от стрелбата няма. И двамата полицаи са в ареста в момента. Прокуратурата ще иска постоянния им арест. Милев ще бъде обвинен за подкупи, при използване на служебно положение и изнудване, а Апостолов за разпространение на наркотици. Заместник-директорът на Вътрешна сигурност в МВР Павлин Коджахристов призова при казуси с корупция от страна на полицаи да се подават сигнали срещу тях, пише БТА./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук