Политици скачали винаги, когато е засегнат руски интерес

0
303

Руската пропаганда продължавала поне 150 години

Част от политиците в България защитават руския интерес. Такова мнение изрази бившият служебен министър на отбраната проф. Тодор Тагарев пред Нова телевизия.

„Има политици, които скачат на амбразурата всеки път, когато бъде засегнат руският интерес у нас. Това е желание за влияние върху русофилско настроения електорат в България. Руската пропаганда продължава поне 150 години. Независимо кой е на власт, Русия винаги се е старала българската история да бъде представена по начин, изгоден за нея. Тези политици, които защитават руските интереси, разчитат на електората, който е израснал по определен начин“, поясни той.

Той коментира и предстоящото експулсиране на 70 руски дипломати от България. Те трябва да напуснат страната ни в неделя.

„Ще се диша малко по-спокойно тук. Няма да имаме толкова активно вмешателство в икономиката и политическия обществения живот в страната. Въпросът дали ефектът ще бъде устойчив и доколко нашите служби ще се справят с тези хора, които са се „хранили” през руското посолство”, каза Тагарев.

По думите му „самото изтегляне на дипломатите няма как да прекъсне изведнъж каналите на въздействие”.

И допълни, че от години Русия има огромно влияние в България.

„Излязоха данни покрай опита за преврат в Черна гора, които не са официално потвърдени от българските власти, че Русия използва своето базиране у нас за действие на Балканския полуостров. Намират средата за благоприятна за действия. Това трябва категорично да се промени”, поясни военният експерт.

Според него е имало случаи, в които българските служби и правосъдната система „са се разсейвали”.

„След опита за отравяне на Емилиян Гебрев прокуратурата замете случая под килима. Бих се надявал руското посолство у нас да бъде временно затворено, но няма да се случи. Русия не се колебае да използва всички инструменти, с които разполага, за да постига целите си”, смята още Тодор Тагарев.

На въпрос изнася ли България оръжие за Украйна, бившият служебен министър коментира следното:
„Считам, че България предоставя на Украйна немалки количества боеприпаси. Дори някъде ми попадна информация, че страната ни е сред топ 3 доставчици на въоръжение и боеприпаси за украинската държава. Това не се случва директно, става чрез продажби, от които определени фирми и техни посредници печелят доста добре. За мен притеснителното е, че страната ни няма позиция за оказване на военна помощ на Украйна”.

Камелия Цветанова

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук