Полицаите остават с 20 заплати при напускане и пенсия

0
1355

Полицаите запазват социалните си привилегии от 20 заплати обезщетение при пенсиониране или напускане, както и правото на 30 дни отпуска. Това решиха окончателно депутатите при гласуването на второ четене на текстове от поправките в Закона за МВР. В първоначалният вариант на закона се предвиждаше обезщетението да бъде намалено на 12 заплати, а дните за отпуска да се свият на 25.

За отпадането на тези текстове гласуваха 81 от народните избраници, а само един бе против.

Депутатите записаха още, че служителите на реда ще дават 24 – часови дежурства само по изключение. Полицаите ще полагат извънреден труд над разрешените 70 часа само след писмено съгласие и то при всеки случаи по отделно. При бедствия и извънредни ситуации извънредният труд пък не може да надвишава 100 часа на година или 25 часа за три месеца.

При преместване в друго населено място полицаите ще взимат обезщетение от 50 % от заплата си на новото назначение. Ако заедно с него се мести и семейството му, то те също имат право на определена сума. Транспортните разходи ще се поемат от МВР.

Чиновниците от МВР вече ще бъдат обикновени държавни служители и няма да имат привичегиите на пожарникарите и полицаите. Те ще бъдат преназначени по Закона на държавния служител, като изключение се прави за преподавателите от Академията на МВР и Института по психология.

Депутатите разписаха още вътрешното ведомство да води публичен регистър за даренията. Куриерската служба пък преминава към ДКСИ./Монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук