Почина легендарният Леми Килмистър

0
926

Основателят на британската рокбанда Motorhead (Моторхед) Йън „Леми“ Килмистър почина на 70 години от агресивна форма на рак, предадоха световните агенции. Новината съобщи групата във Facebook страницата си. В съобщението се пояснява, че битката на Леми с рака е била кратка, но болестта е била агресивно развиваща се.

Йън Фрейзър „Леми“ Килмистър (на английски: Ian Fraser „Lemmy“ Kilmister) е английски музикант – певец и бас китарист, роден през 1945 година. Известен е като основател, вокал и басист на британската рок група Моторхед.

С характерната си външност (сляти бакенбарди и мустаци) и силно дрезгав глас, както и с типичният си „рокендрол“ начин на живот той се превръща в „култова икона“ от музикалната сцена на 1970-те, 1980-те, 1990-те и 2000-те.

Леми Килмистър е роден на Бъдни вечер, 24 декември 1945 година в Бърслем, част от Стоук он Трент, област Стафордшър в централна Англия. Баща му е бил военен свещеник към кралските военновъздушни сили. Родителите му се разделят, когато Леми е само на три месеца. Майка му и баба му първоначално се установяват в съседния на Стоук – Нюкасъл ъндър Лайм, а впоследствие се преместват в градчето Мейдли.

Когато е 10-годишен, майка му се омъжва за футболиста Джордж Уилис, който довежда две деца от предишния си брак – Патришия и Тони с които Леми така и не се спогажда. Семейството се мести във ферма в Бенлех, област (графство) Ангълси, северен Уелс. По това време Килмистър започва да показва интереса си към рокендрола, момичетата и конете. Той посещава училището „Томас Джонс“ в Амлух, където получава прякора Леми.

Леми Килмистър гледа изпълнение на Бийтълс в Крейвън Клъб, когато е 16-годишен. Вследствие той започва да свири на китара успоредно със звуците от първият им албум, изучавайки подробно акордите. Освен музиката им, му допада и саркастичното отношение на групата и по-специално това на Джон Ленън. Покрай поредното преместване на семейството, този път в Конуи, и приключването на основното му образование, Леми работи като общ работник на различни места, като успоредно свири в местни групи и прекарва време също и в училището по езда. На 17-годишна възраст, Леми се запознава с Кати, която е на почивка в района. Той заминава с нея в Стокпорт, където тя ражда син от него, кръстен Шон, който е даден за осиновяване.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук