Правителството прие решение за изграждане на път Видин – Ботевград и тунел под прохода Петрохан (ОБЗОР)

0
3914
dav

Правителството прие решение за изграждане на път Видин – Ботевград и тунел под прохода Петрохан. Това стана на седмичното заседание на Министерски съвет.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков посочи, че най-оптимистичният вариант е пътят, който в голямата си част ще бъде магистрала, да е разделен на шест участъка, които да са готови до 2021 г.

Той съобщи, че общата стойност на проекта е 1,6 млрд. лв., които ще бъдат осигурени от бъдещи постъпления от тол такси и електронни винетки.

Министър Нанков обясни още, че е планирано проектното трасе на скоростния път да бъде разположено извън населените места по направлението и ще изведе транспортното движение от моста над р. Дунав при гр. Видин към гр. София. „Част от трасето до Монтана е планирано да бъде с габарити на магистрала – с по две платна за движение и аварийна лента. В тежкия участък от Мездра до Ботевград ще бъде изграден скоростен път с по две ленти за движение във всяка посока“, посочи той.

Министерският съвет прие и решение за подкрепа реализацията на проект за тунел под прохода Петрохан, който ще бъде подготвен за концесия.

Предвижда се още през месец май тази година Агенция „Пътна инфраструктура“ да проведе процедура за избор на изпълнител на прединвестиционно проучване за тунелно преминаване през прохода. „За Петрохан сме се разбрали – държавата го подготвя за концесия. Ще предлагаме проекта на инвеститори, които идват в България“, каза министър-председателят Бойко Борисов.

Той посочи, че в момента средства от бюджета не могат да бъдат обещани, но може да се подготвят всички процедури, да е готов за концесиониране и да се направи опит за публично-частно партньорство.

Той отбеляза, че от забавянето на въвеждането на тол система заради обжалвания дневните загуби са от 1,5 млн. лв. „Сметнете по 1,5 млн. лв. на ден, ако даваме един ден на Видин, един ден на Монтана и един ден на Враца“, добави премиерът.

Вицепремиерът Валери Симеонов отбеляза, че решенията не се взимат заради протести или под натиск. „Двата проекта са заложени в програмата на коалиционното правителство и ще бъдат изпълнени в срок“, коментира той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук