Преврат в Русия!? Отцепиха Кремъл, планът „Крепост“ е в действие! Зрелищни СНИМКИ и ВИДЕА

0
64

Разположени са полицейски кордони пред правителствени сгради, транспортни съоръжения и други ключови места в руската столица

Сигурността е засилена в центъра на Москва в ранните часове на събота. Разположени са полицейски кордони пред правителствени сгради, транспортни съоръжения и други ключови места в руската столица, предава Ройтерс.

Часове по-рано руските власти обвиниха ръководителя на частната армия „Вагнер“ в организиране на въоръжен бунт, след като той се закле да отмъсти за убийството на 2000 негови бойци от руската армия, за което той твърди, без доказателства.

 

Видеозаписи, публикувани в руските местни телеграм канали в Ростов на Дон рано, най-големият град в Югозападна Русия от тази събота, показват въоръжени мъже в униформи, които заобикалят регионалното управление на полицията в града, принадлежащо на Министерството на вътрешните работи.

Властите в южните руски региони заявиха, че се предприемат мерки за гарантиране на обществената безопасност, след като основателят на руската частна армия „Вагнер“ посочи, че планира да изпрати хора в Москва, за да свали военното ръководство по време на „марш на справедливостта“.

В същото време лидерът на руската наемническа групировка „Вагнер“, която започна въоръжен бунт срещу руския генерален щаб, заяви, че неговите сили са свалили руски военен хеликоптер.

„Току-що хеликоптер откри огън по гражданска колона и беше свален от частите на „Вагнер“, заяви Евгений Пригожин в свое аудио съобщение, без да уточнява мястото на инцидента.

Преди това Пригожин заяви, че началникът на генералния щаб на Русия Валерий Герасимов е дал заповед да се бомбардират подразделенията на „Вагнер“, въпреки че те са пътували сред цивилни превозни средства.

Губернаторът на Ростовска област Василий Голубев призова жителите да запазят спокойствие и да не напускат излишно домовете си.

Властите на Ростовска област са инструктирали администрацията на град Ростов на Дон и службите за поддръжка на живота да предприемат мерки, за да запазят функционирането на всички градски системи, съобщи губернаторът на Ростовска област Василий Голубев.

„Дадох необходимите указания на градската администрация на Ростов и службите за поддържане на живота в Ростов да предприемат необходимите мерки, за да поддържат нормалното функциониране на всички градски системи. Държим въпроса под контрол и редовно слушаме докладите. Още веднъж моля жителите на Ростов да не напускат излишно домовете си и да не идват в центъра на донската столица“, се казва в негово съобщение, публикувано в Telegram.

Както БЛИЦ писа по-рано Пригожин обяви „марш на справедливостта“ срещу Москва, като обвини ръководството на руското Министерство на отбраната за ракетни удари по лагери на неговите войници.

Извънредно! Руската армия атакува „Вагнер“! Пригожин заплаши с военен преврат

Последва реакция от Националния антитерористичен комитет на Русия, който обяви, че Федералната служба за сигурност е образувала наказателно дело за „призив за въоръжен бунт“. Според Москва Пригожин ще бъде лишен от свобода за срок от 12 до 20 години.

 

Всичко започна с поредица от изявления на Пригожин, който обвини Шойгу и Министерството на отбраната, че са атакували „Вагнер“ в тила и са убили 2000 души.

В Ростов през нощта са влезли бойци на „Вагнер“. В Москва има танкове по улицата. Задействана е операция по сигурността.

Трудно е да се каже дали режимът на Путин се разклаща. Международните анализатори до снощи не знаеха как да определят случилото се. Не е ясно дали двамата играят игра. Допуска се, че с цялото това нещо Пригожин се опитва да влезе в политиката.

„Много вероятно ще се стигне до разклащане на доверието в Путин. Прогожин призова и националната гвардия да мине на неговата страна. Има непотвърдена информация, че граничните постове се предават и има минали на негова страна. По непотвърдена информация през нощта федералната служба за сигурност е щурмувала сгради за сигурност“.

 

Започнато е разследване.

В 3 през нощта първи канал на руската телевизия прекъсна програмата си и призова за спокойствие. Ситуацията е напрегната и динамична.

„Байдън е бил информиран и следи отблизо събитията. Засега всички се въздържат от коментар. Не е ясно какво се случва и докъде ще стигне цялото това нещо“, завърши тя.

Следственият комитет на Федералната служба за сигурност на Русия обвини основателя на наемническата групировка “Вагнер” Евгений Пригожин в призиви към въоръжен метеж и започна наказателно производство срещу него. В Москва е засилена охраната на държавните институции и обектите на транспортната инфраструктура. Под тревога са вдигнати специалните части на полицията ОМОН и Специалният отряд за бързо реагиране на Националната гвардия.

От Федералната служба за сигурност призоваха наемниците от “Вагнер”“да не правят непоправими грешки, да прекратят силовите действия срещу руския народ, да не изпълняват предателските заповеди на Пригожин и да предприемат мерки за задържането му”. Самият Пригожин обяви, че неговите бойци се намират в град Ростов в Южна Русия и че са свалилибоен вертолет на руската армия, който ги е обстрелвал.

„Няма да могат да ни унищожат. Имаме цели. Всички сме готови да умрем. Всичките 25 000, а след това още 25 000. Защото умираме за родината. Умираме за руския народ“.

Вчера Пригожинобвини руската армия, че по заповед на началника на генералния щаб Валерий Герасимов е нанесла ракетно-артилерийски удари по тиловите лагери на “Вагнер”. Министерството на отбраната и Федералната служба за сигурност опровергаха твърденията на Пригожин и ги определиха като провокация.

От Москва заявиха, че Киев се възползва от провокацията на  Евгений Пригожин и струпва бойни части за настъпление в тактическото направление на Бахмут. 

Русия е подложила и тази нощ на ракетни атаки украинската столица Киев, според украински източници. От руска страна се съобщава, че украинската армия струпва бойни части за настъпление около Бахмут.

Седем души са били ранени и са повредени около 40 автомобила в Киев, съобщиха от местната администрация. На три етажа от висок жилищен блок е избухнал пожар. Отломки от дрон са паднали върху паркинг в центъра на града. Повече от 20 ракети са били обезвредени във въздушното пространство на украинската столица.

В цяла Украйна беше обявена въздушна тревога в продължение на повече от час. Експлозии имаше и в Харков, и в Днепър, както и в други градове. В Харков е засегнат газопровод, като е възникнал пожар.

Междувременно от руското министерство на отбраната заявиха, че украинските въоръжени сили са се възползвали от действията на основателя на „Вагнер“ Евгений Пригожин и съсредоточават части за настъпление в района на Бахмут. Посочва се, че в тази част на фронта се прехвърлят подразделения от 35-а и 36-а бригада на морската пехота.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че президентът Путин е информиран за случващото се и ще бъдат взети „всички необходими мерки“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук