Предупреждение от първа степен – жълт код за силен вятър и интензивен дъжд в Благоевград и други 14 области на страната

0
90

Предупреждение от първа степен – жълт код е издаден за 15 области в страната за силен вятър и интензивен дъжд. Това показва справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Предупрежденията са в сила за областите

Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч,  Пловдив,София-област, София-град, Благоевград, Кюстендил, Перник и Пазарджик. Жълтият код е само за обилен валеж за областите Перник и София град, а за Пловдив предупреждението е само за силен вятър.

През нощта срещу четвъртък, по преминаващия студен атмосферен фронт, на места в тези области ще има условия за интензивни и значителни по количество валежи, в отделни райони надхвърлящи 20-25 л/кв.м. След фронта ще се усили вятърът от запад-северозапад, скорост 14-19 м/сек, в отделни райони с пориви над 20 м/сек.

В четвъртък

ще бъде облачно, в повечето райони – дъждовно. На места в Източна България валежите ще са интензивни и придружени с гръмотевици. В Дунавската равнина, откритите планински райони и западната част на Горнотракийската низина вятърът ще е силен, в останалите райони – предимно умерен. С него ще нахлува студен въздух и температурите ще се понижават. Преобладаващите към 15 ч. ще са между 13 и 18 градуса.

Над Черноморието

ще е предимно облачно и дъждовно. На места валежите ще са интензивни и придружени с гръмотевици. Сутринта все още ще духа южен вятър, който до обяд ще се ориентира от запад-северозапад и с него температурите ще започнат да се понижават. Към 15 ч. ще са между 17 и 21 градуса. Температурата на морската вода ще бъде около 22 градуса, а вълнението на морето ще се усили и ще бъде 3-4 бала.

Над планините

ще е облачно с валежи от дъжд, над около 2000 метра преминаващи в сняг. С умерен и силен северозападен вятър ще нахлува студен въздух. Максималната температура на 1200 метра ще е около 9 градуса, на 2000 метра – около 3. Условията за туризъм не са добри.

В петък

от запад облачността ще се разкъса, на изток ще остане облачно и все още с валежи; има повишена вероятност за значителни количества в Североизточна България. Ще остане ветровито и хладно, с тенденция към вечерта северозападният вятър да започне да отслабва.

В събота

над по-голямата част от страната облачността ще намалее до предимно слънчево. Вятърът ще отслабне и в много райони ще стихне.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук