Президентът връчи първия мандат на ГЕРБ, прие го проф. Габровски

0
123

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер Николай Габровски, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание – тази на ГЕРБ-СДС.

„Уважаеми, г-н Габровски, връчвам Ви проучвателен мандат за съставяне на правителство. Очаквам в 7-дневен срок да предложите състав на МС, който да отговори на високите обществени очаквания за стабилност, експертност и отговорност”, заяви Радев, връчвайки папката на Габровски, съобщават от Нова телевизия.

„За мен е дълг и въпрос на чест да положа всички усилия, за да има България работещо правителство. Ще положа всички усилия да предложа кабинет по-далеч от политическото говорене и по-близо до експертността“, заяви проф. Габровски, който е началник на клиниката по неврохирургия в „Пирогов“.

Бях номиниран да получа този проучвателен мандат, каза на свой ред Николай Габровски. За мен е дълг и въпрос на чест да положа усилия България да има работещо правителство, сподели той.

България е изправена пред множество кризи. Ще положа всички усилия за кабинет, по-далеч от политическите конфронтации, за да може България да успее да мине през този труден момент, заяви от своя страна номинираният от ГЕРБ кандидат-министър председател.

Медикът отбеляза проблемът с мигрантския натиск и продължаващата втора година политическа криза. Николай Габровски е зам.-директор на „Пирогов“ и ръководи клиниката по неврохирургия.

Д-р Габровски завършва медицина в Медицинска Академия в София през 1996 година. В Клиниката по неврохирургия на университетска болница „Пирогов“ е от 1997 година. Оглавява Клиниката през 2011 година.

Проф. Габровски е председател на Българското дружество по неврохирургия от 2018 година. От 2011 година е национален консултант, а от 2018 – главен координатор на експертния съвет по неврохирургия към Министерство на здравеопазването.

През 2021 година проф. Габровски е избран за член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН).

Специализирал е във Франция, Германия, Белгия. През 2012 е избран за наблюдател в борда на European Brain Council.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук