Проекти за 778,5 млн. лв. стартира МОН до края на годината

0
1212

Проекти на обща стойност 778,5 млн. лв. предвижда да стартира МОН до края на годината.

Образователното министерство е управляващ орган на оперативна програма, припомни зам.-министър Красимир Киряков на семинар за журналисти във Велинград. Той обясни, че до началото на следващата година се очаква да се договорят поне 50 % от средствата на програмата, която е на обща стойност 1,37 млрд. лв. До момента договорените пари са 275,2 млн. лв., което е 21,35 % от бюджета на програмата.

Красимир Киряков. Снимка: МОН
Красимир Киряков. Снимка: МОН
Вече се изпълняват процедури по темите за кариерно ориентиране училищното образование, развитие на способностите на учениците, създаване на условия за подкрепяща среда в детските градини и училищата, както и студентски практики и стипендии и усъвършенствана на рейтинговата система на висшите училища.
Миналия месец започнаха кандидатстването с проекти за подкрепа на докторанти, пост докторанти и млади учени, за изграждане на центрове за върхови постижения и на центрове за компетентност. Бюджетът за двата вида научни центрове е 350 млн. лв.За да не се нарушават правилата на ЕС за държавните помощ бизнесът може да участва в двата вида центрове само като асоцииран партньор. Учените пък ще могат да работят едновременно и в базовата си организация и в центровете.

Предвижда се догодина да започне кандидатстването с проекти и за 20 регионални научни центрове в страната, съобщи зам.-министър Киряков./ТРУД

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук