Прокуратурата разследва инцидента в Партийния дом

0
4141

Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство по случая с умрелия охранител в сградата на бившия Партиен дом. СГП ще разследва смъртта на 25-годишния Даниел Тасев, който бе открит мъртъв в шахта на строеж в сграда на Народното събрание.

Прокуратурата информира, че основната версия е че, мъжът по непредпазливост или немарливост е паднал в шахтата. Извършен е оглед на мястото на инцидента.

От Софийска градска прокуратура са назначили съдебно-медицинска експертиза, за да се установи причината за смъртта.

Ще бъде проверено спазено ли е трудовото законодателство и изискванията за безопасност на труда, както и документацията на фирмата, в която е работил Тасев. Освен това предстои прокуратурата да изиска записите от видео-наблюдението.

ИА „Главна инспекция по труда“ веднага е била уведомена за инцидента и е започнала проверка още на 7 юли вечерта. Сигнал е бил подаден от фирмата- работодател на пострадалото лице, веднага след като загиналият е открит.

От Инспекцията по труда първи са посетили мястото на инцидента още около 19.30 ч. на 07 юли. Инцидентът е станал в необезопасена шахта на строителния обект, поради което е стартирана проверка по всички работни места на него. Обектът е проверяван през 2017 г. в рамките на засиления контрол, който ИА ГИТ упражнява в сектор „Строителство“,. Тогава инспекцията открила нарушения. От ИА ГИТ изказват съболезнования на близките на загиналия.

Припомняме, че охранителят е открит след като два дни е издирван от семейството си. Той от две години работи във фирмата, която пази преустройването на бившия Партиен дом. Тръгнал е за нощна смяна в петък следобед. Оттогава близките му нямат контакт с него. Те са подали сигнал в полицията денонощие след изчезването.

След подаването на сигнала в полицията, от охранителната фирма им се обажда жена, която заявява, че от Пето районно са ги уведомили, че младият мъж е паднал в шахта и е починал.

Починалият охранител е бил един от най-добрите служители на фирмата, по думите на ръководителя на компанията Филип Чипев, който е зет на зам.-министър Султанка Петрова. Инцидентът се свърза с името на зам.-министър Петрова и защото нейният съпруг е собственик на охранителната фирма. В тази връзка от БСП поискаха оставката на Петрова, като призоваха в отворено писмо до тримата лидери на Обединените патриоти Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров да изтеглят кадъра си.

Във фаталната нощ по неизяснени причини младият мъж е напуснал поста си, за да говори със служител на НСО.

Шахтата, в която е намерено тялото му, е извън обсега на камерите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук