Прокурори, полицаи и следователи от Бургас също подкрепиха Иван Гешев за главен прокурор

0
498

Становища от ръководството на ОДМВР-Бургас, от прокурори от Окръжния следствен отдел са постъпили във ВСС

От няколко структури, свързани с разследването на престъпления в Бургаско, са дали становища в подкрепа на единствената кандидатура на Иван Гешев за главен прокурор. Това става ясно от справка на сайта на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Първо, становище са изпратили поименно прокурори от няколко прокуратури в Апелативен район-Бургас. Още на 26 юли административният ръководител на Апелативна прокуратура-Бургас Любомир Петров е написал писмо до ВСС.

В него се посочва: „Прокурорите от района на Апелативна прокуратура-Бургас изразяваме подкрепата си за кандидатурата на прокурор Иван Гешев за Главен прокурор на РБ, като израз на единодушното предложение на членовете на Прокурорската колегия на ВСС.

Убедени сме в професионалните и нравствени качества на прокурор Гешев и това, че той ще бъде гарант за независимостта на съдебната система, в частност на Прокуратурата на РБ. Именно в тази връзка, искаме категорично да заявим, че внушенията, които изразяват срещу кандидатурата на г-н Гешев политически субекти и икономически формирования, представляват недопустима намеса в независимостта на съдебната власт и демократичните ценности на правовата държава.“

По-надолу са изредени подписите на конкретни прокурори от Апелативен район-Бургас, подкрепящи това становище.

Сред тях са обвинители от Окръжна прокуратура-Бургас, шефката на Районна прокуратура-Карнобат Щилияна Петкова, прокурори от районните прокуратури в Бургас и Средец, както и от Сливен и Ямбол (виж писмото ТУК).

На 15 август писмо до ВСС е завел и директорът на областната дирекция на МВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов (виж ТУК).

„Ръководството на ОДМВР-Бургас заявява подкрепата си към номинацията на господин Иван Гешев издигната от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за избор на Главен прокурор на Република България. Съвместната ни работа с прокурор Иван Гешев по тежки и с висок обществен отзвук престъпни прояви многократно доведе до постигане на реални резултати в противодействието на организираната престъпност и разкриването на значими престъпления. Изразяваме своята увереност, че системният и проактивен подход на господин Иван Гешев в посока ефективно противодействие на престъпността ще получи одобрението на обществото и в качеството му на Главен прокурор на Република България“, пише Калоянов.

Най-мащабната подкрепа, поне според количеството на написаното, обаче идва от Окръжния следствен отдел в Окръжна прокуратура-Бургас.

В него се казва следното: „Във връзка с откритата (…) процедура за избор на Главен прокурор на Република България, следователите и служителите на Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура-град Бургас изразяваме подкрепата си относно предложението на членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за Главен прокурор на РБ, както и безпокойството си по повод поредния опит за оказване на натиск върху членовете на ВСС при вземане на това стратегическо решение. Процедурата за избор на Главен прокурор е регламентирана в Конституцията на Република България и Закона за съдебната власт, като на членовете на Висшия съдебен съвет следва да се осигури максимална възможност да изразят своята воля по убеждение. Вярваме, че на 24.10.2019 год. това ще се случи и ще вземат превес здравият разум и най-вече конституционният ред. Считаме, че кандидатурата на г-н Иван Гешев е на първо място опит да се продължи провеждането на реформата в прокуратурата, започната от г-н Сотир Цацаров, от професионалист от редиците на прокуратурата и най-вече възможност да се прекратят всякакви стъпки в промяна на позиционирането й в съдебната власт.“

Под подписа на завеждащия Окръжния следствен отдел Теньо Гайдаров стоят и тези на съответните следователи и служители (виж ТУК).

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук