Проф. Светлана Шаренкова: „Шпионски трилър”, намирисващ на избори

0
412

При ГЕРБ е винаги така: когато идват избори и властта, затъваща от криза в криза трябва да отклони общественото внимание, когато трябва да бъде обслужен чужд интерес на чуждите „началствата“ от Вашингтон и Брюксел, управляващите, вместо да дават отговори на обществото – създават скандали. Най-добре „шпионски”! Така се случи преди ден, когато като по „екшън сценарий“ бяха изнесени СРС-та и записи с предварително произнесена по телевизията „присъда“. Показно бяха арестувани група т. нар. руски шпиони, обвинени, че „изнесли тайните” на НАТО към Москва!?

В театрално показаната ни история има сцени, достойни за поредицата за Джеймс Бонд – злодей „резидент“, изкусителна жена, двойни агенти, напрегнато преследване и хепиенд – лошите са заловени, а доброто побеждава… Идеален предизборен сюжет, който има едничката цел да отклони вниманието на избирателите от пълния провал на властта с ваксините, довел до поредния локдаун, в който стотици хиляди българи ще загубят работа и доходи.

Моментът е идеално подбран и от гледна точка на слагачеството пред „началствата“. Тъкмо ден, след като американският президент Байдън успя да сътвори един от най-големите политически и дипломатически гафове в историята, като нарече президента на свръхсилата Русия Владимир Путин „убиец“ и дори го заплаши, че „ще си плати“. Но за разлика от временното явление Байдън, който цял живот е служил на статуквото на Дълбоката държава, Владимир Путин е държавник от световен мащаб – той възроди Русия от Горбачовата и Елциновата разруха, за кратки срокове върна нейната държавност, суверенитет, духовна, технологична, военна мощ. Започна възстановяването на социалната държава – надежда на всички, които искат нормалност – които са против глобализма и диктата на наднационалната олигархия, против Истанбулската конвенция и атаките срещу традиционните ценности. А Путин е защитник именно на тези принципи и не допусна Русия да стане роб на западните корпорации и на новата джендърска „мода“. Путнин отговори достойно на Байдън: „Да е жив и здрав! Ако има какво да каже – готов съм на дебат в пряк ефир!“. Че Байдън се спъна (не само по стълбичката на Еър Форс 1), му подсказа друг силен държавник – президентът Ердоган, който напомни, че подобен тон в международните отношения е недопустим. Това говори и мълчанието на други световни лидери.

Но да се върнем на нашите „шпионски“ истории. Тепърва Темида ще трябва да докаже имало ли е реален шпионаж и вина на арестуваните, но съвпадението и активизацията „по руска линия“с предизборния период е очебийна и унизителна за България като държава, която би трябвало да е суверенна.

Днес светът, Европа и България имат съвсем други теми и задачи – справянето със здравната, социално-икономическата и духовна криза. Справяне с предизвикателствата на бедността, корупцията и престъпността. Във всички тези области Русия е ключов съюзник, а не враг. Русия е страната, дала на света Пушкин, Достоевски, Толстой, Ломоносов, Курчатов, Корольов, освободи Европа и света от кафявата чума (а нас и други балкански народи и от османско иго). Показа на света как може с общонародни патриотични усилия една нация да възстанови икономиката и духовността си след страшната Втора световна война, първа изпрати човек в Космоса, а през последната година е пионер срещу чумата Ковид-19 с ваксината „Спутник V”. С такава велика страна и народ не може да се подиграваш! Нека и нашите управници най-после разберат, че с Русия имаме специални исторически отношения, че наш национален интерес е да си сътрудничим, а не да се конфронтираме заради чужди интереси! А ако някой продава Родината за „жълти стотинки”, прав е главният прокурор Иван Гешев – да върви на съд, но след като се докаже престъплението.

Нека на 4 април да дадем масов вот за Промяна. Да си върнем държавата, свободата и дружбата с братска Русия!

Проф. Светлана Шаренкова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук