Психично болни сестри са оставени на произвола на съдбата в „Младост“ 4

0
1338

Две сестри с психически проблеми са изоставени на произвола на съдбата в столичния квартал „Младост” 4. След смъртта и на двамата им родители, двете жени оцеляват благодаренiе на добри съседи, които им помагат с каквото могат, докато институциите нехаят за тяхната съдба, Най-големият проблем, според съседите, е жените да не останат гладни, стана ясно в ефира на bTV.“Притеснени сме за сестрите след смъртта на родителите. Няма кой да се грижи за тях. Не сме получили никакво съдействие от социални грижи. Идват, виждат, проверяват и само отчитат дейност. Входът се грижи за тях. Ако не им занесем храна, те оставят без ядене”, разказа съседката Ася.

„Те като млади бяха нормални деца, работеха. След съкращенията нещо се отключи и заболяването им се прояви. Започнах да припадат и да изпадат в истерии” разказа съседката Ирена.

По онова време бащата и майката са били в Германия на работа. Заради болестта на жените бащата се върнал от германия и започнали лечение. Преди година обаче двечките остават сами. Бащата почива от инсулт. Двете зле преживяват загубата. В момента те се справят, но това е временно. Не са постоянно в мнението си, разказаха още съседи.

Домоуправителят на входа Мими, която води диалога със социалните, разказа, че когато бащата починал преди 6 месеца, двете сестри изпаднали в криза. Те са били настанени в Курило, но ги изписали след 6 месеца. След това им помагал техен братовчед, но жените са и в тежко физическо състояние. А от социалните служби идвали само и казвали на сестрите да ядат супи и ще се оправят.

Веселин Тарльовски от Агенцията за социално подпомагане опроверга обвиненията в нехайство спрям жените. „Тези две жени получават месечни добавки. На едната от сестрите са отпуснати медицински изделия – дюшек и инвалидна количка”, каза той. По думите му, жените са определени от агенцията за дееспособни и те само писмено трябва да заявят желанието си за настаняване в специална институция, което обаче те многократно са отказвали. Тарльовски при това потвърди, че няма назначен служител, който да следи тяхното състояние.

Валентина Бурова от социална кухня обеща да бъде направена организация на сестрите да бъдат закупени хранителни продукти и да бъдат посещавани от човек, който да им готви. Тя каза още, че е било отправено предложение към жените да бъдат посещавани от кухнята, но те отказали./БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук