Първанов: Аз мога да бъда пак успешен президент

0
560

Българите в чужбина трябва да имат право и да гласуват, но и да бъдат избирани. Това каза председателят на ПП АБВ и президент на България (2002-2012г.) Георги Първанов в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по „Канал 3″. Според него е необходимо е да отпаднат част от ограниченията в избирателните права на българските граждани, особено тези, касаещи сънародниците ни, които са родени или пребиват в чужбина. По думите му, Алтернатива за българско възраждане предлага да отпадне изискването към кандидатите за държавен глава да са родени в страната или да са пребивавали в нея през последните пет години. Първанов бе категоричен и по друга тема, а именно, че възможността голяма част от политическите сили да се консолидират около номинацията една призната и авторитетна личност ще бъде от полза за родината ни. „Кой обаче ще бъде кандидатът, дали нашата политическа сила ще издигне еднопартийна кандидатура или ще застанем зад някакъв консолидиращ вариант, нещо което аз предложих? Нещо, за което чух, че било против демокрацията. Напротив, събираме се, събираме подкрепата на голяма част от политическото представителство и от това България ще спечели, защото бъдещият президент ще има мощна подкрепа и в политически план, а надявам се и в обществен. По отношение на изискванията за кандидатите за държавен глава: защо тези хора, нашите сънародници в чужбина между два и три милиона души, да имат правото в кавички да ни избират, а да нямат правото да бъдат избирани?“, посочи той.

Лидерът на АБВ припомни, че Алтернатива за българско възраждане стартира серия от президентски дебати, посветени на функциите и значението на президентската институция. Теми на следващите дискусии ще бъдат външната политика на България, състоянието и съдбата на Българската армия и ролята и задачите на държавния глава като неин главнокомандващ. В тази връзка Първанов призова за широко лидерско участие по време на форума.

В страни от темата той коментира и отношението на АБВ към предстоящото споразумение между РБ и ГЕРБ, свързано с управлението на страната. „Засега в медиите виждаме само формулирани темите на това бъдещо споразумение между ГЕРБ и РБ. Това, което виждаме в медиите в голямата си част не се бие, не се конфронтира с това, което сме постигнали. Веднага искам да кажа обаче, че ако има в това споразумение нещо не различно, а коренно различно от нашите първоначални договорености, АБВ ще реагира, ще потърсим общ форум и начин да изразим своите резерви“, посочи Първанов. Той допълни, че основен приоритет за България трябва да бъде преодоляването на демографската криза и всички мерки за стабилизиране на сигурността, образованието, здравеопазването, икономката и др. сфери, имат пряко отношение към справянето с този проблем.

Председателят на АБВ дискутира и темата с възможностите за единение на левицата. „Фатално е отсъствието на политическо взаимодействие. Затова политическо взаимодействие в ляво сега може и трябва да има – без предварителни условия. Ако Израел и Палестина могат да преговарят без предварителни условия, защо АБВ и БСП да не могат да го направят?“.

Георги Първанов изрази становище и по отношение на предстоящия пореден президентски съвет при държавния глава Росен Плевнелиев. „Аз мисля, че този експеримент не се състоя. Експериментът „Президентски съвет“. Защо не се събрахме в рамките на годината, когато държавният глава произнесе толкова важни стратегически послания и взе решения, някои от които на ръба на правомощията му?“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук