Първанов разкри скандалните си мераци – поиска президентска република и описа себе си като държавен глава

0
1579

„Новият президент ще отвори нови възможности за общуване с Русия. Няма да е големият отсъстващ от регионалната политика, а ще възстанови позициите на България на Балканите“. Така лидерът на АБВ и експрезидент Георги Първанов описа характеристиките на бъдещия държавен глава, чието избиране посочи като най-важна задача на партията му.

А като функция от евентуалното си преизбиране посочи и желанието си за промяна на конституцията в посока на президентска република. „Ние държим на това да има България да е президентска република“, обави Първанов и заговори за нов конституционен проект.

„Обидно е, ако президентът на републиката е предмет на чужда воля. Днес повече от всякога на нас ни трябва държавен глава, който да направи нов прочит, да отстоява националния интерес, да възстанови ролята на държавния глава като президент на всички български граждани. АБВ не гледа на президентските избори като на средство за решаване на вътрешнопартийни проблеми, ние нямаме такива“, заяви Първнов.

„Опитите на една външна сила да назначи настоящия президент отново няма да успеят“, смята Първанов. „В АБВ ще дадем всичко от себе си буквално от утре, за да може България да има нов президент. Дебатите текат усилено и ползотворно“, добави Първанов.

„Новият президент няма да бъде фактор за борба с правителството, трябва да бъде коректен партньор за водените политики в държавата“, заяве още той. И определи бъдещия президент като „визионер и стратег“, който може да обединява целия капацитет на нацията.

Първанов обяви, че целта им е „да бъдат втори на първи тур, но на втори тур да бъдат първи“. И знаково припомни: „А може избирателите да ни класират първи още на първи тур, както стана през 2001 г.“, визирайки изнеадващото му избиране за държавен глава срещу действащия тогава президент Петър Стоянов, чиито втори мандат не подлежеше на съмнение според наблюдателите.

„Знаем, че има и такива които искат президентът да бъде придадък на изпълнителната власт. Еднополюсният модел в развитието на българската политика и управление е вреден“, обясни още Първанов и обвини ГЕРБ, че „имат амбицията и стремежа да узурпират“ и не са готови да делят властта с никого.

За левицата не е печелившо да има разделяне, към което ни тикат нашите опоненти. тази битка за геостратегическата ориентация някой са я водили отдавна, някой сме подписали споразумението с ЕС и НАТО.

pik.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук