Първанов скочи на ГЕРБ: Не ни слушат за нищо! Разцепва ли се управляващата коалиция?

0
1384

Докато в пленарната зала текат ожесточени дебати за Изборния кодекс, в зала „Запад“ на Народното събрание лидерът на АБВ Георги Първанов събра представители на Гергьовден, Патриотичен фронт и депутати от Народен съюз. Оказва се, че те всички не са съгласни с новия Изборен кодекс, който трябва да бъде гласуван в парламента.

„Група партии, които общуваме вече не малко време, участваме съвместно с президентските дебати и законопроекти. Основната тема е позицията ни по изборния кодекс. Искам да изразя нашите възражения за поправките. За три дни са приети поправките, които са над 200, включително и посред нощите.

Според мнозинството някои от текстовете ще бъдат променени в зала. Съмнявам се в комисия да са налагани текстове на своя воля. Не приемаме ограничаването и пречките за гражданското участие. В правната комисия са приети поправки, които водят до отпадането на местните коалиции.

Това означава оттук нататък всяка една от формациите, средни и малки, да минава под шапката на големите. Например БСП-Лява България, защото е коалиция. Нищо друго няма да съществува, както и за ГЕРБ и за ДПС“, заяви Първанов.

Той добави още, че са абсолютно против намаляването на изборната кампания. Сега се предлага тя да бъде 21 дни, а АБВ искат тя да бъде 90 дни.

„За това време не можеш да кажеш добър ден, защо не го направим три дни. По този начин ГЕРБ ще си назначат президент който искат, а имат и технологията. Подкрепяме предложението на Народен съюз за кампания от 90 дни. За 20 дни не можеш да обиколиш по никакъв начин избирателните райони. Това е груба подмяна“, заяви гневно към коалиционния си партньор Първанов.

Лидерът на АБВ категорично заяви, че подкрепя задължителното гласуване, но не може да приеме две неща от него. Първото е отнемането на избирателното право с изваждането от списъците. „Дори за нас политически активните ще бъде трудно. Представете си, че не имаме проблем и не можем да гласуваме – ще ни извадят от списъците. Това означава, че много хора трайно ще отпаднат от тях. Няма как да се съгласим и с това Министерски съвет да определя стимулите. Това ми намирисва на законно купуване на гласове“, добави още Първанов./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук