понеделник, април 29, 2024
Google search engine
дом DAILYPRESS TV ПЪРВО В ДЕЙЛИ ПРЕС! Манолова атакува през прокуратурата цената на тока и...

ПЪРВО В ДЕЙЛИ ПРЕС! Манолова атакува през прокуратурата цената на тока и парното (ВИДЕО)

0
18508
Снимка: БГНЕС

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ

Много тежко е нарушена процедурата за взимане на решенията за повишаване цената на тока, парното и електрическата енергия.

С такава позиция омбудсманът Мая Манолова влезе на среща със заместник-главния прокурор и ръководител на Върховна административната прокуратура Ася Петрова.

Омбудсманът обяви, че днес ще даде на прокуратурата последното решение на КЕВР за увеличение на цените на тока и парното.

Според Манолова без обществено обсъждане КЕВР повишава цената на природния газ, а малко по-късно и цената на тока, парното и електрическата енергия.

Общественият защитник обясни, че е подготвила писмено аргументите си защо решенията на КЕВР са незаконни. Манолова благодари на заместник-главния прокурор и ръководителя на Върховната административна прокуратура Ася Петрова за бързата реакция, защото има и процесуални срокове, които да се спазят, в случай, че прокуратурата вземе решение да депозира протест.

Националният защитник обясни, че прокуратурата не за първи път застава на страната на гражданите. По друг сигнал на омбудсмана и друг път са атакували решения на КЕВР. Делата са по инстанциите и не може да се каже предварително техния резултат, каза още тя.

Според закона в подобни ситуации енергийните дружества биха могли да поискат преразглеждане на цената на тока, парното и тока и КЕВР им е изпратил писмо, с което да поискат цената, но не те не са спазили тримесечните срокове.

Подобни решения водят до невъзможност да се чуят аргументите на гражданите, на гражданските организации и се взима решение само на база на монополните енергийни дружества.

Манолова попита защо в края на миналата година в резултат на намаляването на цената на природния газ със 7.29% не е последвала никаква корекция надолу в цената на парното и тока. Най-лесното нещо е да се вдигне цената на тока и парното, а когато пада цената на природния газ, абсолютно нищо не се коригира, възмути се националният защитник.

Запитана как ще коментира решението на Конституционния съд, че граждани не могат да обжалват решенията на КЕВР, Манолова отбеляза, че големият проблем е, че гражданите не могат да атакуват решенията на КЕВР, защото би следвало съдът да преценява имат ли право гражданите да обжалват или да атакуват конкретния акт.

Тя изрази съжаление практиката на съдилищата е такава, че отхвърля мотивите на гражданите да атакуват и недоволстват срещу решенията на енергийния регулатор, които буквално им бръкват в джоба. Според сега действащото законодателство, единствените, които биха могли да обжалват законовите актове, са енергийните дружества, уточни омбудсманът.

Защо ЧЕЗ да го направи това например, като КЕВР удовлетворява всичките им искания„, запита реторично Манолова и добави, че на практика ощетени са гражданите, които не могат да атакуват решенията на енергийния регулатор, които са важни за всяко българско домакинство.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук