Радев не бърза да подпише указа за Младен Маринов

0
21877
Снимка: Информационна агенция "Бгнес"

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ 

Поради липса на съгласуване президентът Радев не е подписал указа за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР.

Това стана ясно от думите на държавния глава Румен Радев пред медии след като откри учебната година за НГДЕК, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

Стана ясно още, че президентът няма да бърза да изпълни искането на Министерски съвет.

Радев отказа да изрази мнение за избора на Маринов за поста министър на МВР и заяви, че няма да коментира темата с освобождаването на Маринов, тъй като секретарят по правни въпроси проф. Друмева е разяснила какви са нормативните изисквания за подписване на указ.

На най-високо ниво трябва да даваме пример за законност и спазване на всички нормативни документи, ако искаме да има законност в държавата, заяви Румен Радев и призова да се спазва законът.

„Аз имам ангажимент единствено към неговото освобождаване от позицията главен секретар на МВР. След всички проблеми и провали в МВР премиерът преценява дали това е най-удачният избор за министър. Негово е решението, негова е отговорността“, подчерта президентът.

Във връзка с очакваните действия от страна на Министерски съвет, Радев се позова на нормативните документи. По думите му има си изисквания за стартиране на процедурата по освобождаване.

Припомняме, че заради неподписан указ от страна на президента, гласуването на оставките в кабинета на 13 септември, не успя да се състои. Тогава президентът Румен Радев беше на среща в Рига, Латвия. Очакваше се, че днес указът вече ще бъде подписан, но това не стана. Малко преди държавният глава да коментира лаконично случая, се разбра, че неофициално, а през медиите представители на управляващата коалиция ще търсят среща в държавния глава, за да изяснят казуса с освобождаването на главния секретар Младен Маринов.

Оказва се, че проблем за процедурата е факта, че самият Маринов е огласил напускането на поста си, без да е издаден указ за това. Според Цветан Цветанов това може да бъде преодоляно.

Едва след втория коалиционен съвет управляващите се разбраха за оставките, като Александър Манолов бе предложен за транспортен министър, Младен Маринов за вътрешен министър, а Петя Аврамова за мястото на регионалния министър Николай Нанков.

Казусът с Младен Маринов, за когото правителството вече е изпратило искане до президентството, не остана единствен.

Номиниранията за мястото на Ивайло Московски Александър Манолев помоли да бъде оттеглена номинацията му заради медийна атака срещу него и целия кабинет

В момента вече трета седмица правителството Борисов 3 функционира с трима министри в оставка, след като на 31 август Нанков, Московски и Радев подадоха оставките си, поискани малко преди това от премиера. Мотивът за това беше поемане на политическа отговорност за трагичния инцидент край Своге, в който загинаха 17 души.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук