Радев призова учениците да отстояват духовността, човечността и достойнството

0
18206

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ

В аулата СУ “ Свети Климент Охридски президентът Румен Радев тържествено откри учебната година в НГДЕК „Константин-Кирил Философ“и призова учениците да отстояват духовността, човечността и достойнството.

„Впечатляващи са вашите богати традиции, мостовете, които градите между минало, настояще и бъдеще. Днес имаме особена нужда от мъдрост, а тя е закодирана в много поколения преди нас“. Това каза президентът на Република България по време на официалното откриване на учебната година на Национална гимназия за древни езици и култура „Константин-Кирил Философ“, която е статут на лицей към СУ „Свети Климент Охридски“.

„Днес малки и големи ще прекрачат прага на училището, за да поемат по пътя към знанието. Помнете, че каквото и да изберете, най-важното е да не спирате да отстоявате с думи и дела територията на духовността, човечността и достойнството. Където и да отидете, каквото и да вършите, го правете с мисълта за България“, заяви още той.

„Искам да изкажа своето дълбоко уважение към вас – българските учители, защото без вашето вдъхновение прогресът на обществото е невъзможен. На вас скъпи ученици пожелавам все така всеотдайно във вашите сърца да гори пламъка на познанието. Нека никога не забравяте, че най важния урок е, чевсички мечти се постигат с любов, много труд, вяра и всеотдайност“, допълни още президентът Радев.

Директорът на класическата гимназия Мариела Папазова произнесе поздравително слово и акцентира върху успехите на възпитаниците и ролята на гимназията да съхранява българската духовност и култура. Първият учебен ден е животворно събитие в нашето битие – символ на почитта на българина към образованието, той отразява стремежът на българина към духовност, наука и просвещение, добави тя.

На официалното откриване присъстваха и зам.-министърът на културата и ректорът на СУ „Свети Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков.

Президентът поздрави и всички първокласници в страната и им пожела „смело да крачат по необятния път на познанието„.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук