РАЗКРИХА УБИЙЦИТЕ НА КИРО ШКАФА – ЛИКВИДИРАН Е ОТ БАНДА, БЛИЗКА ДО СТЕФАН БОНЕВ – САКО

0
4102

Убийците на главореза от бандата за отвличания „Наглите” Кирил Кирилов – Шкафа са разкрити! Това твърди източник в специалните служби. Засега няма официално потвърждение от МВР на информацията, тъй като тепърва се събират доказателства, годни за прокуратурата.

За ченгетата обаче вече било ясно на 100% кои са преките извършители на покушението срещу Шкафа. Все още не са арестувани, защото се събират доказателства, чрез които после да бъ­дат предадени на съд. Килърите били от група, за която има оперативни данни, че са замесени в няколко убийства през изминалите 5 години. Източници обаче уточняват, че тази банда е различна от тази, за която в края на миналата седми­ца главният секретар на МВР Светлозар Лазаров разкри, че е пред арест и е ликвидирала известен в обществото човек. Убийците на Киро Шка­фа са бандити, живеещи в околни села на София, а един от престъпници­те е от квартал „Люлин”. Оперативна информация сочи, че стрелците са близки до ромския наркобос Сако и са изпълнявали негови поръчки допреди години. Засега обаче няма кате­горични данни, че запо­ведта за разстрела на Шкафа е дадена от Сако. Няма и данни, че смъртта на главореза от „Нагли­те” е свързана с участието му в бандата, похитила и държала в плен 13 мили­онери.23

Според информации, срещу Кирил Кирилов е стреляно заради мерака му да се намърда в биз­нес с проституция. Един от най-големите столич­ни сутеньора обаче бил твърдо против това да се случи. Шкафа на няколко пъти бил предупреден да не се бърка там, където не му е работата. Самото му убийство всъщност стана­ло случайно. Той е трябвало да бъде само сплашен с куршуми в краката.

Кирил Кирилов е лик­видиран на 24 март 2012 г. почти пред дома си в столичния квартал „Мла­дост”.24

Тогава килърите изстре­лват 10 куршума по 38-годишния мъж. Три го улу­чват в краката, а един от тях засяга артерия, кое­то предизвиква огромната загуба на кръв. Минути по-късно Шкафа издъхва в адски мъки, давейки се в собствената си кръв на 10 метра от блока, в който живее. Още при първия оглед кримина­листите коментират, че килърите са били непро­фесионалисти. Екзекуци­ята става буквално пред очите на приятелката на престъпника. МВР не разполага с нито един пряк очевидец, който да даде сносно описание на килърите. Знае се само, че те са избягали от местопрестъплението с крадена кола, която е намерена часове по-късно запалена в районна на местността „Камбаните” в „Младост”. Иззетите от мястото на местопрестъп­лението гилзи и куршуми показват, че срещу Шкафа е стреляно с пистолет „Макаров”.

Убийството на Киро Шка­фа става дни преди да бъдат произнесени при­съдите на членовете на „Наглите”. В ъндърграунд средите упорито по това време се говори, че антимафиоти са успе­ли да склонят Шкафа да пропее срещу хората си и най-вече да издаде къде са скрити парите от от­вличанията.25

Шкафа участва в две похищения, един опит за отвличане и е клю­чов фактор в „Наглите”. Той обаче така и не е осъден за престъпленията си, а случи на гангстерско правосъдие.

„Нямаме информация да е влязъл в конфликт с някого или пък да е навлязъл остро в тъмен бизнес и да си е създал внезапно големи врагове, като изключим тези, които биха искали да го ликвидират заради отвличанията с „Наглите”, това обясняват източници от вътрешното министерство. Те неофициално уточняват, че е малко вероятно Киро Шкафа да е бил ликвидиран, за да не издаде някого, който е дърпал конците на бандата, тъй като в организацията на „Наглите” той е имал ролята на физически извършител на отвличанията и прибирането на парите от откупите, но никога не е планирал акциите и не е участвал в срещи с престъпни босове, които са подозирани за връзки на бандата.

Източници обаче нямат никакво обяснение тогава каква може да е причината Киро Шкафа да не избяга от страната, след като изненадващо излезе на свобода в края на 2011 година. Причината Шкафа да не лежи в ареста за отвличанията бе, че трябваше да излежи стара присъда във Врачанския затвор, а по закон не може да му се налагат едновременно две мерки за неотклонение.

Когато в края на 2011 година присъдата на Кирил Кирилов изтече, прокуратурата не поиска да му бъде наложен арест заради делото „Наглите” и той логично излезе на свобода.

Всички очакваха, че Шкафа ще се възползва, за да избяга от страната, тъй като от процеса срещу бандата ясно личеше, че доказателствата са сериозни и присъдите ще бъдат тежки. Киро Шкафа обаче е заживял с приятелката си в софийския кв. „Младост” и се е отказал да напусне България, въпреки че в миналото е лежал големи присъди за въоръжени грабежи, бягство от затвор, хулиганство.26

Намеса в наркотеритории е една от основните версии за убийството на Кирил Кирилов – Шкафа от групата на „Наглите”. Малко преди да бъде убит, той е започнал да играе в комбина с приятеля си от затвора Веселин Христов – Кубинеца. Притиснат от нуждата за пари, Шкафа се е опитвал по всякакъв начин да се вклини и да намери нов начин за припечелване. Източници от обкръжението на Кирил Кирилов разкриват, че той е бил изключително притеснен през последните седмици и е търсел всякакви варианти да спечели повече пари, за да се изтегли извън страната. В началото на март Кирил Кирилов се свързва със свои роднини в Испания и проучва каква е възможността да замине там, разкриват още близки до него. От Мадрид той е имал намерение да се изтегли към някоя от държавите, която няма спогодби с България за екстрадиране на издирвани престъпници.

Полицаите тогава предполагат, че Шкафа пада жертва покрай скандала на Кубинеца с някогашния му шеф Милен Даврански – Катерицата. Бандитът е познат още и като дясната ръка на Стефан Бонев – Сако. Седмица преди Шкафа да бъде нападнат, полицаи провеждат акция „Чук”, която цели да удари дилърите на средно и по-високо ниво. В ареста влизат Стефан Бонев – Сако, Катерицата, Весо Черния и Кубинеца. В съдебната зала обаче се стига до неочакван обрат. Оказва се, че Кубинеца се е споразумял с прокуратурата и е разкрил с подробности наркомрежата на Сако, Черния и Катерицата. Заплахи за живота на Веселин Христов и хората му са отправени още в съдебната зала. Изненадани от предателството бандити не се стърпяват и започват да крещят: „Аз съм вдовец, ще го направя и него вдовец”, заканва се един от задържаните. „Не искам да сядам до този доносник. Предател! Нас ни натопи, ще гнием в ареста, а той ще се измъкне”, крещи друг. Веселин Христов е единственият от цялата група, който успява да се измъкне от решетките и е пуснат под домашен арест. Сред заподозрените в предателство е и Кирил Кирилов – Шкафа, който пък минава за едно от най-доверените лица на Кубинеца. Ден след акция „Чук” той забелязва, че черният джип „Хюндай”, който го следи от известно време, вече не спазва дистанция и прави наблюдението явно. Едва тогава Шкафа споделя с адвокатката си, че се чувства притеснен за живота си.

„Страхуваше се, че го следят хора, които не познаваше и не знаеше защо. Освен това, едно такова проследяване би следвало да е по-дискретно. Когато забеляза и хора, които по външен вид и по поведение са различни от това на полицейски служители, тогава започнаха притесненията”, коментира адвокатката му Йолинка Станева.

Шкафа, който е познат още като Киро Монтанския, влиза в криминалния контингент още през 1994 г., когато се проявява заедно с група развилнели се типове с мутренска физика в бар „Космос” в Берковица. Грубияните потрошават бара с бухалки, защото собственикът му не е искал да плаща такса „Спокойствие”. При боя е убит един мъж, но случаят е потулен.

Кубинеца, на когото Киро Шкафа е позвънил, преди да склопи очи, е човекът, който го вкарва в голямата игра. Запознанството им е класика в жанра – срещат се в затвора. Кубинеца бил много впечатлен от бруталния стил на Шкафа. След мелето в дискотеката следва нов подвиг – Кирил Кирилов участва в обира на голямо златарско ателие в Монтана. Заподозрян е и за нападението над ТИР-ове по магистралата. В един от случаите той стреля 27 пъти по шофьора в опита да го спре, но уцелва и спътничката му.
През 2004 година Кирил Кирилов се мести в София. Движи известно време с хора, гравитиращи около Христофорос Аманатидис – Таки, но бързо се оттегля. Шкафа предпочита да е сам. Случайна среща със стария приятел от затвора – Кубинеца слага начало на кариерата му в „Наглите”. След включването му в групата за отвличания той се сдобива и с нов прякор – става Шкафа заради огромната си физика.

В ъндърграунда слух за убийството на Киро Шкафа се завърта и покрай факта, че е охрана на Алексей Петров.

Последните месеци преди да срещне куршумите Киро Шкафа е взел под аренда няколко таксита, които на орташки принцип са карали трима души. Въпреки това той е демонстрирал як стандарт, който не може да се докара с подобна дейност. Такситата му били за алиби, за да може да доказва пред съда, че има добри трудови доходи, постоянен адрес, ангажиран е с работата си и ще стои мирен. На бакшишите, които му бачкали не искал отчет. В задълженията им влизало при повикване от приятелката му да се отзовават в рамките на 10-15 минути, независимо в коя част на града се намират.

Първото похищение на „Наглите” с участието на Киро Шка­фа е на 10 февруари 2009 г. Тогава малко след 18 ч. вечерта пред комплекс „Макси” в София той и Ивайло Евтимов-Йожи нападат Салех Асил, по-известен като Бат Сали. Сириецът с български паспорт внася и продава у нас луксозни автомо­били и яхти. Негова е и известната автокъща „Ка-питолия”. Бандитите се опитали да го вкарат в черен джип „БМВ” Х5 пред самия комплекс. Преди да го грабнат, извикали „Полиция! Лягай на земята!” Асил се спасил, защото запазил самообладание, усъмнил се в тях, отстъпил назад и им извикал да се леги­тимират. Тогава Шкафа и Йожи го хванали за ръце­те и краката и задърпали към джипа. Арабинът оба­че започнал да крещи и да се дърпа, пред входа наизлезли много свидете­ли, похитителите се раз­колебали при вида им и сириецът успял да им се изплъзне, спомнят си кри­миналисти, разследвали похищенията на „Наглите”. Месец и половина по-къс­но заедно с приятеля си Прокопи Културиста Шкафа отвлича бизнесмена Киро Киров.

Собственикът на империя­та „Киров” е атакуван на 27 март 2009 г. пред къ­щата си в квартал Банкя. Бандата го държа 17 де­нонощия в плен. Искат за живота му 5 милиона евро и полу­чават 517 000. Кирил Кири­лов участва­ и в от­вличането на студента Румен Гунински, син на общинския съветник в Правец. Това похищение е 13-то поред на банда­та и става на 18 октомври 2009 г.

Тогава „Наглите” качват насила младежа в микро­бус, докато разхождал ку­чето си с приятел срещу арката на Националната спортна академия в Сту­дентски град в София. За да го върнат жив, бандитите искат за живота му 3 милиона евро. Те го освобождават на 42-рия ден, след като полу­чили в замяна 693 хиля­ди лева откуп. След убий­ството на Киро Шкафа се появява версия, че смъртта му е мъст за отвличане­то на милионера Киро Ки­ров. Бизнесменът отрича това твърдение и заявява, че предпочитал престъпникът да не бъде убит, а осъден и вкаран в затвора.

Независимо че „Наглите” са заловени в края на 2009 г, а от 2012 г. имат влезли в сила присъди, прокуратурата и полици­ята не успяват да намерят и до ден днешен парите от откупите. В съдебната зала става ясно, че бан­дата е прибрала над 5,94 млн. лв. от близки и прия­тели на жертвите от март 2007 г. до октомври 2009 г. Това сочат експертизи по делото. Но и на финала на процеса обаче все още никой не знае къде са тези милиони.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук