Разследване: Делян Добрев фалира 274 фирми

0
1867

ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ ТРЪГВАТ НА ВОЙНА СРЕЩУ ДЕПУТАТА ОТ ГЕРБ

БИВШИЯТ ЕНЕРГИЕН МИНИСТЪР БРАНИ МОНОПОЛА В СЕКТОРА, ОЛИЦЕТВОРЯВАН ОТ ИВО ПРОКОПИЕВ И ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА

ПЛЕВНЕЛИЕВ ОТКАЗВА ДА ПОМОГНЕ НА МАЛКИТЕ ПРЕДПРИЕМАЧИ

1800 души остават на улицата, a 274 малки фирми фалират зара­ди това, че кръгове около Делян Добрев се опитват да пре­вземат един от най- печелившите бизнеси в България – този с търговия на енергия от възобновяеми из­точници. Депутатът от ГЕРБ и министър на енергетиката в пър­вия кабинет на Бой­ко Борисов посегнал на пазара, с което дал възможност на голе­мите играчи в бранша да трупат милиони на гърба на мизерства­щия народ. Това сочи мащабно разследва­не на „Галерия“, про­ведено с помощта на десетки собственици на малки фирми, по­страдали от законо­дателната работа на Добрев.

 

Теслата към пред­приемачите започва през 2015 г., когато по искане на хасковлията парламентът

прави промяна

в Закона за енерге­тиката. Въвежда се Параграф 18, който намалява 5 пъти из­купната цена на тока от малките централи . „Че те получавали двойно фи­нансиране – веднъж по линия на Програ­мата за развитие на селските региони и след това чрез така наречената „префе­ренциална цена”.

Поправката бива шумно разгласена из медиите. Делян Добрев не може да си поеме дъх от оби­колки по студиата. Оп­итва се да яхне вълната от недо­волство и омра­за, която повечето хора изпитват към производителите на зелена енергия. Използва непознаването на мате­рията от повечето българи и се изкарва борец срещу зелената ма­фия. А всъщност с Параграф 18 Добрев разчиства сектора за големите риби, от които идва високата цена на тока.

Тях поправка­та не ги засяга, тъй като те не са финанси­рани по Програ­мата за развитие на селските региони. Това са предимно западни ком­пании, запо­чнали дейност с готов външен ка­питал. На практика поправката удря 274 малки фир­ми, про­извежда­ли меж­ду 30 и 80 мегавата. Те формират по-малко от 0,08% от енергийния микс, което не оказ­ва абсолютно никак­во влияние върху це­ната на електричест­вото за крайните по­требители. Повечето компании са семей­ни, а печалбата от дейността не може да направи собствениците им милионери. Експерти в областта коментират, че идея­та на Брюксел, отпус­кайки пари за секто­ра, е била да подпо­мага именно семей­ните фирми в слабо : развити селски региони, а не да създава : монополи. Сега оба­че «04ih всички те са на път да фалират. С  500-процентното на­маление на изкупна­та цена фирмите няма как да оцелеят и ако спешно не се проме­ни законът, скоро ще спрат да функциони­рат. Последиците от това ще бъдат жес­токи, коментират спе­циалисти. Освен че около 1800 човека ще останат на ули­цата, държавата ще трябва да върне парите, отпуснати от Европейската комисия по програмата. Става дума за 98 милиона лева.

„Галерия” научи, че ; отскоро големи компании, които се уп­равляват от подставени лица, близки до действащи депутати, се опитват да изкупят на безценица фалиращите малки фирми. Посредник между купувачите и властта бил Деян Иванов, който се представял за гла­вен експерт в Коми­сията по енергетика в Народното събра- ние. „Офертите са  унизителни. Предлагат ни цени 10 пъти под себестойността на активите. 1 Искат да дадат 7-8 1 милиона лева за активи, струващи 130- 150 милиона лева. В тези 274 фирми са вкарани само 98 млн. от европейските фондове. Отделно са инвестирани към 40- 50 млн. лични сред­ства.

Тук възниква съмнението

че Параграф 18 е на­правен с цел някой да изкупи фирмите. Това организирана престъпна група ли е?“, изригна пред „Галерия“ Тихомир То- Ц шев, собственик на малка фирма, произвеждаща зелена ; енергия.

Бизнесменът твърди, че е член на Бъл­гарската фотоволтаична асоциация, но от година не си плаща членския внос, тъй I като организацията не защитава интере­сите му. Така постъпили още много не­гови колеги. „Искаме : обществото да разбере, че ние не сме част от кръга на Иво Прокопиев и Цветелина Бориславова. Напротив, борим се сре­щу този модел. Не е ; справедливо, докато едни печелят милиони на гърба на народа, ние да теглим заеми от лихвари и да разпродаваме имуществото си, за да си връщаме кредитите . Познавам човек готов да се самозапали пред парла­мента, защо- то ще загуби дома си”, раз­крива Тихомир Тошев.

Понеже не се чувствали защитени от браншовите ор­ганизации, малките фирми започват про­тести в цялата стра­на. Скоро те ще си направят собствена асоциация, с която ще се борят да из­чистят пазара на зе­лена енергия от мо­нополистите. През 2015 г. те са уведо­мили и президента Плевнелиев за скан­далната поправка, но тогава той отказал да наложи вето вър­ху изменението и да тръгне срещу семей­ния си приятел Иво Прокопиев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук