РАЗСЛЕДВАНЕ НА ДЕЙЛИ ПРЕС! ТРОВЯТ НИ!!!

0
3460

Свежо, розово, апетитно. Така изглежда месото от витрините на всеки един голям супермаркет. Оказва се обаче, че в 90 на сто от магазините предлаганото месо дълго е лежало посиняло и вкочанено в лед.

Хранителни инспектори извадиха на светло шокиращи разкрития при направени проверки в месарници и супермаркети в цяла България.
Става ясно, че в магазинната мрежа е повече от обичайна практика да се продава много старо, вмирисано или направо развалено месо, което хитрите търговци „освежават” с различни трикове, които са изпипали почти до съвършенство.
Използваната с голям успех вече години наред марината вече е почти напълно заместена от силни химикали, с които несъвършенствата на хранителните продукти доста успешно се прикриват.
Пресният външен вид на месните произведения пък успешно се имитира чрез специален консервиращ прах, който се доставя редовно от Полша. Той съдържа изключително силни химикали, а овалването на продуктите в него по чудодеен начин им придава невероятно свеж и питателен вид. Въпросният полски прах, известен в бранша с името „кръв на прах”, е широко използван и от редица заведения за хранене, където се употребява, за да бъде заблуден клиентът, че месното ястие е току-що приготвено от най-пресни продукти.
Според законодателството на ЕС месото има срок на годност 7 дни, ако се съхранява при температура 7 градуса.
Инспекторите предупреждават, че съществува съвсем реален риск за здравето на потребителите, консумиращи подобни месни продукти. Предстоят още проверки, които да сложат край на тази порочна практика в цялата страна.
Пилешкото месо, което се продава по родните магазини, също може да съдържа опасни химикали заради новите технологии при отглеждането на животните у нас. Тези иновативни технологии са порочни и включват забранените лекарства и стимулатори, казват специалистите, във връзка с разпоредена проверка за антибиотици и инжектиране на течности в пилешкото.
На пилетата у нас се дава антибиотик само първите четири дни, но това било регламентирано. Никъде в света няма бройлер, който да се угоява 55 дни, както е тук. В Европа с новите порочни технологии пилетата се угояват за 30-32 дни. Това е проблем, който тепърва ще се развива, предупреждават в бранша. В България също навлезли тези порочни технологии – ежедневно се предлагали храни, с които пилетата надават бързо.
Според тях, проверките на земеделското министерство няма да дадат резултат срещу порочните практики, свързани с употребата на различни химикали при производството на колбаси. Те дават пример с използването на вещество, което имитира миризмата на пушено месо. В луканките пък се слагало вещество, което кара продукта да узрее само за 5-6 дни. По думите им, това е много по-вредно от соята, която поне не е опасна за здравето.
На някои места животните и най-вече птиците се третират с антибиотици. Антибиотикът се влага в захранките на птиците и впоследствие остатъци от него се натрупват в месото.
Недобросъвестни производители пък инжектират течности, които увеличават теглото на месото, и по този начин мамят потребителите и създават нелоялна конкуренция, жалват се производители и търговци.
„Потребителите си нямат и представа какво ядат. Месото се размразява, после се накисва за известно време с някакъв уж безвреден химикал. После се отцежда добре и става като чисто ново. Дори опитни готвачи могат да бъдат заблудени“, разказват служители в известни хипермаркети в България.
Залежалите по витрините мръвки пък се мариноват с подправки и масла и отново се връщат в търговската мрежа. Дъхът се убива със специални билки, а клиентите с радост купуват залежалото месо, без дори да подозират какво носят в домовете си.
От най-залежалата животинска стока се прави кайма. Дори готовите кюфтета и кебапчета излизат от нея. Контрол върху пробутването на старо месо за свежо е почти невъзможен. Няма как да се разбере колко дълго е било замразено месото, след като премине „специалното“ пране. Охладените месни продукти са още по-голяма заплаха за здравето на клиентите. Тъй като дори не се съхраняват както трябва. Затова единствения начин да сте сигурни, че ядете прясно месо е наличието на кръв. В пресните мръвки винаги има кръв, колкото и да ги миете. Докато в замразените само прозрачна течност.
Друг начин да сте поне малко сигурни, че едно месо е прясно, е да си го вземете с кост. Гаранцията не е голяма, но поне има минимален шанс месото да не е престояло прекалено дълго.
Още по-шокиращо е положението с телешкото месо. Внесените от Аржентина или Бразилия мръвки претърпяват такива процедури, че ще ви се изправят косите. За да бъде намалено митото върху него, теглото му се намалява в специални сушилни, а след вноса отново минава обработка – поставя се в перални пълни с осолена вода и се върти около 2 часа, докато достигне нормални размери. При това не е съвсем сигурно, че процедурите са безопасни.
„Виждал съм с очите си как се приготвя за изнасяне в магазина подобно телешко. Повярвайте ми, ако всеки консуматор стане свидетел на тази процедура със сигурност ще стане вегетарианец“, разказва един от работниците.
Съветът му е да се купува само българско телешко месо от малки производители или от познати и то задължително с кост, за да сте сигурни, че е прясно. И е най-добре да заложите на кварталната месарница, а не на големите вериги.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук