Райна Кабаиванска: Не понасях простака Тодор Живков!

0
1899

Тато искал да подари апартамент на Райна

Елин Пелин помага на оперната прима да избяга в чужбина

Кабаиванска е изключи­телно строг преподавател

Оперната прима Райна Ка­баиванска в последните години без умора снове между Италия и България. 81-годишната легенда на световната опера се грижи за младите талан­ти в майсторския си клас в Нов български университет. Един­ствено работните ангажименти я принуждават да се завръща , в земите, които някога напуска, прокудена от комунистическия режим. Кабаиванска така и не успя да прости на тогавашните властимащи за издевателствата над нейната персона._thumb

„Потръпвам от ужас, като си спомня как след моя първи учебен ден се върнах вкъщи и попитах баща ми: „Ти ли си мой баща или Сталин?”. Цял ден ми бяха повтаряли лозунга „Сталин е вашият баща”. Не можех да живея в подобна среда. През 1958 г. заминах с четири куфара,  пълни с храна. Самата аз бях пълна със спокойствие. Знаех, че се спасявам и каквото и да ме очаква, ще е по-хубаво от предишното”, споделя божественото сопрано. Любопитното е, че режимът прави всичко възможно да я    привлече към милата родна картинка. Дори са готови да я пратят на специализация в Болшой театър. Тя обаче копнее единствено за Запада и се налага да пусне солидни връзки, за да се измъкне зад Желязната завеса.40-avtobus

„Баща ми е бил партизанин и му бяха останали някакви връз­ки. Беше и приятел с Елин Пелин, който ми уреди среща с Вълко Червенков. Той на свой ред ми даде благословията си да замина за Европа. Успях да се измък­нa, нж много вни­ма­вах да не навредя на семей­ството си. След като пожънах успехи, бях длъжна да се виждам с Тодор Живков при всяко мое за­връщане в България. Не понасях този човек. Беше истински простак. Веднъж ме попита дали сме номер едно. Мълчах с изчервени бузи. Тогава той ме подсети, че сигурно сме номер две след Болшой театър. После ми казваше: „А не искаш ли вила, апартамент?”. Мълчах и се чудех как да се измъкна от този цирк”, разказва Кабаиванска. Когато разказвала на хората в чужбина какъв човек управлява дър­жавата ни, никой не й вярвал.Image_4174146_128

Нейният възход за­почва почти веднага след като публиката в миланската „Ла Скала” я чува и вижда. Славата идва, водейки след себе си и охолния живот. За няколко години бедното момиче от България се превръща в заможна дама. Инвестира в бижута, днес има апартаменти в Модена, Монте Карло, Рим.

„Щом пристигнах в Италия, започнах да пея и само след няколко месеца ми се виждаше съвсем естествено, че съм звезда. Сякаш се бях родила в светлините на прожекторите и ми бе комфортно там. Чак след няколко години започнах да си давам сметка къде съм и коя съм. Това до­казва, че съм по-вярна на инстинкта си, отколкото на рационалността”, сигурна е оперната ни прима.

Тя е сред малцината звездни персони, които успяват да познаят и величието, и любовта. Ра­ботата я среща с нейния съпруг Франко Гуандалини, който е режисьор в операта и наставлява няколко постановки с Райна в главната роля.

„Искрата помежду ни не пламна веднага. Трябваха ни няколко години. Спом­ням си, че за първи път го зърнах от прозореца на хотела и си помислих: „Боже, колко е грозен този човек”. Впоследствие ме впечатли с интелигент­ност и духовитост, дори му разказах какво е било първото ми впечатление за него. Много се смяхме двамата”, спомня си опер­ната певица.

Любимият й мъж години наред обсипва съпругата си със скъпи подаръци и влага огромни суми  за подпомагането на карие­рата й. „Повечето познати на Франко знаят, че бо­гатството му не се дължи на неговия бизнес нюх, а на отличните му отно­шения с най-влиятелните членове на италианската мафия. „Това не означава, че е бил лош човек. Винаги е обичал безум­но много Райна и съвсем логично я обсипваше с внимание, грижи и лукс. Бижутата, които й е пода­рявал, сигурно вече са на стойност над 2 милиона долара, а самата тя е носила повечето от тях най-много по три пъти”, издават познати на популярното семей­ство. Самата Кабаи­ванска не отрича, че притежава уникални украшения, които в момента отлежават в сейфа.20141216_0029

„През миналия век беше модерно да се окичиш цялата в злато и диаманти. На моята възраст повече държа на по-семплия външен вид. Всичките ми цен­ности са застраховани. Не съм сребролюбка, но в същото време не обичам неприятните изненади. Планирам своите действия и така живея по-лесно”, категорична е Кабаиванска. Тя и известна сред своите студенти като изключително строг преподавател. Предпочитам да казвам истината и не създавам илюзии. Може би често наранявам много млади деца с ду­мите: „Няма база, няма талант, не можеш да се бориш срещу природата”, но поне не ги залъгвам да хвърлят своя труд и енергия на вятъра”, смята звездата.

Кабаиванска най-веро­ятно няма да има шанса да предаде своя опит и на единствения си внук Джовани, на когото му е забранено да се увлича по музиката.

„Майка му не му позво­лява да се интересува от пеене и други занимания, за които така или иначе не е показал някакъв талант. Разбира се, той е много малък още. Вяр­вам, че съдбата решава много преди самия човек неговия път и призвание”, казва дивата.

Източник: в-к Уикенд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук