Рушвет от 500 бона прибрала служителка от фонд „Земеделие“

0
9045

Вирджиния Драгомирова взела рекордния подкуп, за да одобри мастит европейски проект край Радомир

 

Служителката от държавен фонд „Земеделие“ Вирджиния Драгомирова, замесена в мащабна корупционна схема, е разследвана от ДАНС заради поискан и прибран подкуп в размер на 500 000 лева.

Рекордният рушвет е бил даден преди 7 ме­сеца от фирма, избрана за подизпълнител по мащабен европроект в град Разлог на стойност 18 милиона лева.

Служителката във фонд „Земеделие” Вирджиния Драгоми­рова координира европейски плащания по Про­грама за развитието на сел­ските райони по про­словутата мярка 123 и от нейния подпис е зависило дали да има финансова корекция на европейското плащане. Според нормативната уредба от фонд „Земе­делие”, който е част от Министерството на земеделието, просле­дяват европейските плащания по програми­те за развитието на селските райони, макар кметовете да сключват дого­ворите с фирмите изпълнители на проектите. В качеството си на младши експерт Вирджиния Драгомирова орязала 20% от стойността на проекта от 14 милиона лева, тоест 2 800 000 лева. Впослед­ствие друг служител от фонда подсказал на собственика на фир­мата подизпълнител, че може да си реши проблема, ако плати 500 000 лева подкуп.Румен Порожанов

Рушветът бил даден в офис в тузарския квартал „Бояна”, като парите – 250 000 евро, прибрала Вирджиния Драгомирова, гласи постъпилият сигнал в ДАНС.

Красавицата Вир­джиния Драгомирова бе назначена преди 2 години в държавен фонд „Земеделие” с подпис на директора Румен Порожанов и макар да няма необходимия ценз, от около година коли и беси в най-благодатния за корупция държавен ресор. Макар Драгомирова да е със статут на младши експерт, именно тя контролира всички пла­щания по Програмата за развитие на сел­ските райони. Заради Вирджиния неотдавна „изгоря” служителят във фонд „Земеделие” Янаки Червеняков, който бе арестуван от ДАНС и впоследствие от­странен със заповед на Румен Порожанов.

„Вирджиния Драгоми­рова накарала Янаки Червеняков да поиска от строителната фирма „Трейс” 200 000 лева, за да бъде одобрено плащане по спечелен от фирмата проект. От „Трейс” отказали да дадат подкупа и няколко дни след това проектът беше стопиран. Онези обаче се оплакали на вътрешния министър Румяна Бъчварова, която разпоредила проверка. В крайна сметка го отнесе Янаки Червеняков, за да бъде спасена Вирджиния, която е любовница на висш държавник”, разкрива запознат с чутовните афери, кои­то се вихрят във фонд „Земеделие”.

„Уикенд” разследва още 7 случая на поис­кани и дадени подкупи и в някой от следващите броеве ще публикува мащабно разследване по аферата, в която май ще се окажат замесени мастити държавни служители от аграрния сектор.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук