Ръководството на БНР учудено от съобщение за протест

0
2937

Ден преди плануван протест в пред сградата на БНР, от ръководството на обществената медия съобщиха, че нито един от синдикатите в националното радио не е изявил желание за обсъждане на поставените въпроси.

Според предварителната информация от Радиосдружение „Подкрепа“, изпратена и до Информационна агенция „Дейли Прес“: „Музикалните състави, журналисти и технически специалисти от БНР излизат на протест!„.

Той е планиран за сряда, 11 юли от 8:30 часа. Мотивите, посочени от неговите организатори са липса на прозрачност и ясни критерии при разпределението на бюджета на БНР и изключително ниското заплащане на труда на по-голямата част от работещите в БНР.

Като втора точка е посочено авторитарно управление и липса на диалог между ръководството на БНР и работещите в медията. Според предварителната обява за протеста липсва и ясна визия за развитието на БНР. Музикалните състави са в пълно неведение по отношение на въпросите, които ги вълнуват, а проблемите в Радио България чакат своето решение от миналата година.

„Непрекъснато се назначават хора, нямащи пряко отношение към работния процес в медията, за сметка на обезкръвени звена, в които липсват журналисти, звукорежисьори и др. специалисти“, се казва в съобщението за готвен протест в БНР.

В писмото се споменава и за преразглеждане на принципите на финансиране на БНР от законодателите като се изтъкван приноса на обществената медия на българското образование, култура, традиции и с принос за имиджа на страната в чужбина.

В съобщението за готвен протест се поставят въпроси за заплащането на голяма част от работещите в БНР, които граничат с минималната работна заплата за страната. Какви решения предвижда ръководството, питат авторите организаторите на евентуалния утрешен протест.

Те искат да знаят броя на новоназначени в медията и на каква длъжност са те. „Защо в отделни звена на БНР не се назначават хора, въпреки належащата нужда от специалисти, участващи пряко в създаването и обезпечаването на радиопродукцията? Как се разпределят средствата за работна заплата по сектори? Каква е най-ниската, средната и най-високата заплата и по какви критерии се формират“, пита председателят на Радиосдружение „Подкрапа“ БНР Дарина Григорова.

От ръководството са БНР са категорични, че диалогът на ръководството на БНР със синдикатите продължава.

Протестът по принцип е последен акт след изчерпване на всички форми на диалог, а ръководството на националното радио е в постоянен диалог със синдикатите в БНР, пишат от ръководството на радиото.

Те са поканили синдикалните организации на 13 юни, за да изяснят декларираните искания.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук