Само в Дейли Прес! Лъсва агент „Момата” – Мръсното минало на Лютви Местан Истината за неговата обратна сексуалност излиза на яве!

0
3844

След 23 години начело на ДПС, Ахмед Доган напусна лидерския пост и посочи за свой наследник- зам.-председателят на партията Лютви Местан а преди месец най – нагло го изгони . В речта си, Доган посочи защо го „назначи“:

 

“- Той се изгради и утвърди като респектиращ парламентарист;

– Възприет е от ДПС като един от най-добрите трибуни на партията;

– Има силен либерален код на ДПС като кауза;

– Като политик има продуктивен визионерски усет;

– Диалогичен е с други политически сили, но и достатъчно борбен в позициите си;

– Има богат опит за преценка на ситуация и вземане на политическо решение;

– Не на последно място, следващият председател на партията е добре да бъде от Кърджали.”

Лютви Ахмед Местан е роден на 24 декември 1960 г. в село Чорбаджийско, община Кирково, област Кърджли. Завършил е българска филология и право. Работил е като преподавател в Ловешко и Момчилградско. Това пише в официалната му визитка срещу професия: преподавател.

mestan (1)Местан е депутат от Движението за права и свободи в три поредни парламента – в 38-то, 39-то и 40-то Народно събрание (в последния е избан от Стара Загора).

Първоначално той влиза в парламента като народен представител от коалицията “Обединението за национално спасение” през 1997 г. В тази коалиция тогава участват освен ДПС, партия Нов избор, Зелената партия, Федерация “Царство България” и БЗНС-Никола Петков. От 2001 г. досега Местан е народен представител от ДПС.

На 11 юли 2005 г. Лютви Местан поема поста заместник-председател в партията си ДПС, в настоящото Народно събрание заема същия пост и в парламентарната група на партията. Член е на комисиите по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта и по културата, гражданското общество и медиите.

44През септември 2007 г., от публикуваните документи на Комисията по разкриване на досиетата, става ясно, че Лютви Местан е бил сътрудник на Трето управление на Държавна сигурност в периода 1979-1981 година, под псевдонима “Павел”, макар за всички в ДС по онова време да е известен повече като “момата”, заради скритата му хомосексуална ориетнация.

През годините Местан членува в различни парламентарни комисии:

–  Временна комисия по Правилника за организацията и дейността на Народното събрание (11 юли 2005 – 18 август 2005 г.);

– Временна комисия за проучване и ликвидиране на щетите от наводненията и за изготвяне на предложения за оптимизиране на модела на действия на държавните органи по управление при кризи (от 10 август 2005 г.);

– Председател е в Комисия по образованието и науката (от 24 август 2005 г.);

– Комисия по гражданското общество и медии (от 24 август 2005 г.);

– Зам.-ръководител е в Делегация в парламентарната асамблея на организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (от 28 септември 2005 г.).ширин местан

Жена му Ширин Местан е оглавявала Държавната агенция за закрила на детето по време на тройната коалиция (2005–2009 г.)

Междувременно, само преди дни, лидерът на партия „Свобода и достойнство” Касим Дал  попита риторично в ефира на Нова телевизия къде е досието на новия лидер на ДПС Лютви Местан. Доносник от ДС държи депутата, чийто агентурен псевдоним е агент Павел в ръцете си с компромати.

Касим Дал призова й бившия си лидер Ахмед Доган да разкрие тъмното си минало.

Личното досие на наследника на Ахмед Доган в ДПС Лютви Местан за принадлежността му към Държавна сигурност (ДС) е заличено или скрито. Това стана ясно от проверка в Комисията по досиетата.

Досието на Местан не е запазането. За агентурата му в ДС научаваме само от картон-образец  и регистрационен дневник.

От оскъдните данни става ясно, че Лютви Местан с “прякорно име” Владимир Ясенов Зидаров е роден на 24 декември 1960 г. в село Островец, община Кирково, област Кърджали.

Местан е едва 19-годишен, когато е вербуван от ДС в периода, когато е бил войник. Не е посочена и причината за вербовката.

Местан е вербуван през 1979 г. под псевдоним “Павел“. Зачислен е към Трето главно управление на ДС като “агент”. Негов пряк ръководител е бил Иван Иванов от Велико Търново. Името на Местан е записано и към Първо главно управление от 1981 г.

В документите не е посочена причина и за изкючването на депутата от структурите на ДС. Не става ясно дали е поради “изчерпани възможности”, “болест” или “разшифровка”, така както е оповестено за останалите агенти на ДС, освободени от дейност.доган и местан

Как точно Лютви Местан успя да влезе под кожата на Доган, е загадка. Някои смятат, че лидерът го е откроил не заради личните достойнства, а покрай съпругата му, огнената Ширин и нейния баща Хасан Али, зам.-министър на земеделието в кабинета на Стефан Софиянски. Така или иначе, след 2005 г. Местан постепенно изтласква или оставя на втори план всички други ярки и амбициозни фигури около Сокола – Юнал Лютфи, Касим Дал, Христо Бисеров, Йордан Цонев. Става дясната ръка на Доган. Неговият човек за всичко – редактор на речите му, заместник-председател и говорител на ДПС, парламентарното лице на движението. Издигането му до безспорен фаворит на лидера е пробив в традициите на авторитарните партии. Класическата формула на силната власт е триъгълник: след първия винаги има двама, които взаимно се дебнат и усмиряват Егото си, обират негативите и рядко стигат до лаврите.

Вторите във властта по дефиниция са „кастрирани” и никога не стават първи.

Доган наруши това вековно правило – остави Местан без конкуренти и го посочи за приемник. Лидерът на ДПС винаги е бил заложник на обкръжението си, на амбициите и игрите на своите приближени. Фаворизирането на Местан може да е бил начинът му да се противопостави на старите кукловоди. Неговият начин да ги дразни.местан

Местан изглежда предсказуем – има лице на евнух, овладял вътрешните си демони. С това вероятно е спечелил доверието на Сокола. И с наукообразния си стил на говорене, който напомня изказа на лидера („Близо сме до оформянето на контурите на нашата транс-атлантическа идентичност”, “Очаквам в изискуемата форма да поднесете извиненията си в името на мъжката хигиена, която е дължима, независимо от политическите ни различия”).

Един от бившите съратници на Сокола нарече Местан „новата мъжка секретарка” на Доган, лидерът просто си бил „назначил нов изпълнителен директор на движението”. За момента може и да е така – Доган да смята, че ще продължи да е човекът, който ще дърпа конците, а приемникът със „силен либерален код като кауза и продуктивен визионерски усет” ще служи за параван. Но самият акт на разделяне на лидерството в една монолитна досега партия, ще активира много усложнения. Местан няма да се задоволи с поддържащата роля. Подценяването му е грешка. Последните събития ясно показаха, че зад шлифованата диалогична фасада се крие и втори пласт.pyrvanov

През годините срещу него е имало няколко компромата, които бързо са потулени. Вътрешно-партийните му опоненти го бяха обвинили преди 3 години, че върти собствени игри с президента Първанов. Беше нарочен преди десетилетие, че е в основата на корупционна схема в образователната програма в Кърджалийския край – за безплатно образование в Турция родителите давали рушвет на ДПС-активисти от по 5 хиляди лева за бъдещ студент. Писаха и за някакъв апартамент в центъра на Кърджали – подарен на Лютви Местан от строителен предприемач, печелил държавни и общински поръчки в региона.

Нищо обаче, не беше доказано.

Изборът на Лютви Местан за наследник на Доган като председател на ДПС е съгласуван с ГЕРБ. За такива тайни договорки пък разказва депутат, пожелал анонимност.

Според него Местан е в изключително топли отношения с представители на управляващата партия и е удобен „противник“ на Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

„С Лютви Местан ГЕРБ си осигури подкрепа в парламента за още един мандат. Държат го с компромати за корупция, но не ги изкарват на бял свят, а го шантажират с тях. Лютви се е съгласил да стане председател на ДПС заради амбициите си да бъде лидер и в замяна на това ще прави компромиси с дейността си в парламента. Освен това той е много добър артист и перфектно ще играе двойна игра“, категоричен е народният представител.

В последните години Местан елиминирал всички други от партията си, които могат да застрашат поста му. Най-ожесточена била подмолната му война с Йордан Цонев, който също имал лидерски амбиции. Доган обаче предпочел да застане на страната на Лютви Местан – тогава. „Чуваше се и за договорка съпругата му Ширин Местан да бъде назначена за министър на социалните грижи. Тя е не по-малко амбициозна от мъжа си и от години го използва като ракета носител“, разказва депутатът.

Неслучайно премиерът поздрави Местан за избора му като председател на ДПС и го определи като много интелигентен и диалогичен политик.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук