САМО В ДЕЙЛИ ПРЕС! 10 километра автоколона затапва столицата в час ПИК (Пълен обзор)

Около 200 тира и автобуса влизат днес в града за протеста

0
17695

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ 

10-километрова колона от тирове и автобуси днес ще затапи София във върховите часове на трафика сутринта и привечер, научи Информационна агенция „Дейли Прес“.

Протестът е на товарните превозвачи, срещу евродирективата, лансирана от френския президент Еманюел Макрон, и се провежда в деня на срещата на лидерите от ЕС в българската столица, разбра ексклузивно Информационна агенция „Дейли Прес“.

Инициативата на българските тираджии срещу ограниченията, които се предлага да им бъдат наложени за бизнес в Западна Европа, се подкрепя от колегите от автобусния транспорт. Очаква се днес в София дойдат 100-120 тежки товарни камиона стотина автобуса, а Информационна агенция „Дейли Прес“ ще излъчи на живо протеста (ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ВЪВ „ФЕЙСБУК“)

Тежките возила ще влязат в София на два лъча от автомагистрала „Хемус“ по булевардите „Ботевградско шосе“ и „Ситняково“ и след това ще се качат в локалното платно на „Цариградско шосе“.

Другият лъч ще е откъм автомагистрала „Тракия“ от изток.

От Столичната община са разрешили автобусите да се разположат в локалното платно на булеварда от детелината при „Алея Яворов“ по протежение на 1,4 км до кръговото при 4-ти километър. От там до разклона за жк „Младост“ и летището на 7-и километър в локалното ще могат да спрат протестиращите шофьори с тировете. Забранява се обаче да се паркира в зоната в близост до „София Тех парк“.

Престоят на автобусите и камионите на протестиращите на посочените места е разрешен от от 10 до 17 часа днес.

От служба „Пътна полиция“ казаха за „Дейли Прес“, че маршрутите за изтеглянето им от града ще се уточняват допълнително и ще зависят от конкретната обстановка и натовареността на трафика.

Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи, обясни, че в мирното шествие в София ще участват само 100-120 тира, като повечето от тях ще са от столични фирми и шофьорите ще се стремят да не създават проблеми с движението. „В цялата страна протестиращите тирове ще са около 1000“, припомни той.

Арабаджиев изрази надежда, че във фазата на обсъждане на промените ще бъде възприет общ подход с предложенията, които сме уточнили с българското правителство и с еврокомисаря Виолета Булц. „Оптимисти сме, защото за първи път има една национална кауза и имаме подкрепата на всички браншови сдружения в автомобилния транспорт, синдикатите и кабинетът и премиерът, парламентът, както и българските евродепутати, а също и медиите“, добави браншовикът.

Симеон Милушев от Асоциацията на автобусните превозвачи уточни, че в четвъртък те само подкрепят колегите си от фирмите за товарни превози. „На 30 май ще правим събиране, на което ще решим по какъв начин и ние да защитим правата си срещу необмислената либерализация на пазара на автомобилни пътнически превози“, обясни той и добави, че най-вероятно също ще има протести.

Междувременно още във вторник от общината призоваха софиянци в следващите два дни да не се движат с личните си автомобили из града заради ограниченията на движението покрай предстоящите срещи на високо равнище. Ще бъде забранено паркирането около храм паметника „Свети Александър Невски“, хотелите „Маринела“ и „Хилтън“, пред резиденция „Бояна“ и в близост до „София Тех парк“, както и преминаването по бул. „Витоша“ в отсечката между булевард „Патриарх Евтимий“ и бул. „Пенчо Славейков“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В ДЕЙЛИ ПРЕС! 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук