Туск и Радев с червен картон за пропагандната акция на олигархията (ОБНОВЕНА)

Синът на убитата малтийска журналистка също отказа да бъде използван от Прокопиев и ко

0
15853

Президентите на ЕС и на България Доналд Туск и Румен Радев вдигнаха червен картон на пропагандната акция, която менторите на Фабриката за фалшиви новини Иво Прокопиев, Цветан Василев, Огнян Донев и Сашо Дончев се опитаха да организират срещу България.

Те отказаха да участват в пропагандния форум, организиран от обслужващия само интересите на задкулисието у нас Съюз на издателите в България.

Акцията бе организирана днес, навръх срещата на лидерите на ЕНП и утрешната среща на върха на лидерите на ЕС в София, от СИБ заедно с „Репортери без граници“ и ENPA (Европейската асоциация на издателите на вестници). Тя бе представена под прикритието на форум за свободата на словото, но истинската цел на мероприятието бе не да се идентифицират проблемите на медиите и журналистите в Европа, а да се легитимират задкулисието у нас и ръководената от него Фабрика за фалшиви новини и формиращите я медии едва ли не като единствените пазители на свободата на словото и качествената журналистика.

Абсурдна претенция предвид факта, че именно олигархията замърсява публичнотопространство у нас с фалшиви новини, за да върне държавата в блатото, всичките й критици да бъдат дискредитирани и да могат Прокопиев и ко да засилят задкулисната си мощ, да получат индулгенция за престъпленията си и да точат отново държавните ресурси.

Туск и Радев отказаха да участват в тази манипулация, като същото направи и синът на убитата миналата година разследваща малтийска журналистка Дафне Галиция – Матю Каруана Галиция.

На този фон, докато чуждестранните журналисти, участващи в конференцията, говореха за проблемите в собствените си страни с принципни факти като например феномена, срещан и у нас че медиите не се самоиздържат благодарение на правената от тях журналистика, а от издателите си олигарси, трупащи богатството си чрез енергетика, съиздателят на „Капитал“ и съдружник на обвиняемия за аферата „ЕВН“ Иво Прокопиев – Теодор Захов, свали маските още в началото на форума. Той стартира конференцията с фалшивата новина как издателят ни и депутат Делян Пеевски не бил разследван за краха на КТБ, въпреки че бил „свързан с аферата“.

Това е любима опорка на дирижираната от него и Прокопиев Фабрика за фалшиви новини, която стотици пъти сме опровергавали с факти. Не само ние, но и разследващите, изправили вече пред Темида за ужилването на века 20 подсъдими, воглаве с Цветан Василев, както и фирмата „АликсПартнърс“, която бе наета да издири източените от банкера беглец милиарди от КТБ. Въпреки това Захов продължи със следваща фалшива новина – че делото срещу един от членовете на „клуба на олигарсите издатели“ Огнян Донев било форма на репресия, както и че заради заседание по него фармацевтичният бос не можел да присъства на конференцията. Захов, разбира се, пропусна да уточни, че Донев е подсъдим за укриване на данъци за десетки милиони, както и че е единственият издател, признал публично, че е забранил в сайта си „Клуб З“ и едноименното списание, издавано от него, да се пише за фармацевтичната сфера. Именно затова и там не могат да бъдат видени никакви материали за паралелния износ на лекарства, точещ касата например.

На форума, предаван на живо от част от основните болтчета в манифактурата за фалшиви новини – „Медиапул“, „Клуб З“ и „Сега“, бе лансирана и друга любима опорка на тарторите на фабриката – за срива ни в класацията на „Репортери без граници“. Доколко класацията борави с истински данни, лъсна преди дни, когато стана ясно, че за разлика от абсурдната класация, отредила ни 111-о място, „Икономист“ ни слага на 49-о по свобода на словото. По-интересното е, че доколко са манипулирани данните на „Репортери без граници“ лъсна и от изказването на един от панелистите в конференцията – представителят на ОССЕ Матияс Берман. Той сподели, че

две трети от журналистите в родината му Холандия

са се оплаквали миналата година, че са били заплашвани
В същото време страната заема трето място по свобода на словото, като именно през изминалата година се е качила с две позиции.

Адвокатски хватки мотаят

делото срещу Донев

Делото срещу Господаря на хапчетата Огнян Донев, обвинен в укриване на близо 63 милиона лева данъци, бе отложено вчера за 7 юни. Процесът, в който обвиняем е и финансовият директор на „Софарма“ Борис Борисов, ще се проточи допълнително заради адвокатски хватки на защитниците на олигарха.

Магистратите вчера трябваше да изслушат заключението на вещи лица, участващи в изготвянето на две съдебно-счетоводни експертизи. Прокурорът по делото обаче поиска отлагане, тъй като само ден преди заседанието били получени нови документи от вещото лице Емилия Стоянова и не е имало време за запознаване с тях. Въпреки това прокурор Емилия Русинова предложи да бъде обсъдена експертиза, която е трябвало да бъде изслушана още на 7 февруари. Адвокатката на Донев Ина Лулчева обаче възрази, настоявайки, че двете експертизи трябва да се разгледат в едно заседание, и така успя удължи допълнително процеса.

Вчера магистратите разясниха на вещите лица, че имат 7 дни, за да предадат всички писмени документи на прокуратурата и Министерството на финансите, на базата на които са изготвили експертизите, тъй като юрисконсултът на ведомството посочи, че не е получила справка за закупени акции през 2006 година.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук