САМО В ДЕЙЛИ ПРЕС TV! Факти и цифри за дейността на БЧК през 2017 г. (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)

0
15401
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес'

Репортер на място: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ – БЧК (ЦЕНТРАЛА)

Българският Червен кръст осъществява своята дейност в изпълнение на основната си цел да облекчава и предотвратява човешките страдания с безпристрастност и неутралност, без да прави разлика по отношение на националност или расова принадлежност, пол, социално положение, религиозни убеждения или политически възгледи.

Чрез своята мрежа от доброволци в цялата страна БЧК подкрепя уязвимите хора в бедствени и кризисни ситуации. Посредством програми за обучение и дейности в полза на обществото допринася за облекчаване и предотвратяване на страданието във всичките му форми, закриля здравето и живота и осигурява уважение към човешката личност.

Първите дружества на Червения кръст в България са основани през 1878 г. в Сливен и София, а Национална организация е създадена през 1885 г. Законът за Българския Червен кръст е приет от Народното събрание през 1995 г. Организацията е регистрирана по Закона за юридическите лица с нестопанска цел като сдружение за извършване на общественополезна дейност. Българският Червен кръст е част от Международното червенокръстко движение и се ръководи от неговите основни принципи: неутралност, хуманизъм, безпристрастност, независимост, доброволност, единство и универсалност.

Международно движение на Червения кръст и Червения полумесец международен комитет на Червения кръст Международна федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец 190 национални дружества на Червения кръст и Червения полумесец.

Отличителният знак е червен кръст на бял фон. Употребата на емблемата има две основни функции: защитна – във военно време, и отличителна – в мирно време, да информира за принадлежността към Движението.

Използването на емблемата е регламентирано в Женевските конвенции от 1949 г. и Допълнителните протоколи към тях и в специален Правилник от 1991 г., приет в рамките на Движението.

1901 г. – на Анри Дюнан – създателят на Червения кръст, посветил живота си на хуманността и облекчаването на човешките страдания; 1917 и 1944 г. – на Международния комитет на Червения кръст като признание за хуманитарните дейности по време на I и II световна война; 1963 г. – на МКЧК и Лигата (сега Международна федерация на Червения кръст и Червения полумесец) по случай 100-годишнината на Движението.

Непрекъснато развитие на структурите на БЧК като определящ фактор за пълноценно реализиране на дейностите на организацията;

Общото събрание на БЧК провежда своята годишна сесия (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)

Състав и структури:

Брой на членовете155 175 души;
Обхват на членове спрямо населението2,18% ;
Брой на доброволците18 234 души (46,32 % – доброволци под 35 г.);
Дружества2 844;
Общински организации264;
Областни организации28;

Доброволчество в БЧК:

Въведен съвременен доброволчески мениджмънт по нива и повишено качество и активност, при състав около 18 000 души; Проактивна роля за Закон за доброволчеството; Апробирана на обл. ниво (БЧК – Русе) електронна система за управление на доброволци и процес на усъвършенстване и въвеждане БЧК – Добрич, Пловдив, Разград, Силистра, София-град, Шумен, Ямбол;
Внедрена Концепция за работа със спонтанни доброволци.

Тенденция за стабилизиране на членския състав и увеличаване на дела на младите хора, съобщи за Информационна агенция „Дейли Прес“ шефът на БЧК в коментар.

Системно организационно усъвършенстване: Осъвременяване и внедряване на процедури и правила на организационната практика в структурите:

Отчетн на БЧК 2017/2018;

Система за обучение и квалификация – обучени 6971 членове, щатни служители и партньори и 8 765 доброволци; Непрекъсваема Система за мониторинг и оценка на характеристиките за “добро функциониране” на областните организации. През 2017 г. обект на оценка са областните структури в Благоевград, Варна, Враца, Монтана, София-област, Ямбол.

Проектна дейност:

137 проекта в различни общности и направления на дейност;
Механизъм “Хранителна банка” – устойчив цикличен процес за набиране и предоставяне на храни от доброволци на най-уязвимите в общностите.

Подобрено качество на организационния живот на структурите

СОЦИАЛНО-ЗДРАВНА ПОЛИТИКА В БЧК! Българският Червен кръст в изпълнение на своята хуманна мисия реализира дейности, свързани с намаляване уязвимостта и социалното изключване на най-нуждаещите се в страната с цел подобряване качеството им на живот. Наред с това се предоставят услуги и се провеждат кампании, свързани с опазване живота и здравето на хората, чрез подобряване на тяхната здравна култура и умения.

Първа долекарска помощ:

Основните програми на БЧК за обучение по ПДП, с европейски сертификат от Глобалния референтен център по ПП – Париж Обучени 69 271 души:кандидат водачи на МПС – 65 472 души; учители, родители и детегледачи на деца до 8 г. възраст – 275 души; служители на фирми и ведомства – 3 524 души; служители на МВР – 60 души. Превенция на пътнотранспортния травматизъм: Национален дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при ПТП – подпомогнати семействата на 46 деца; 43 открити урока по пътна безопасност за 870 деца от 1 до 4 клас;  Участие в състезания, свързани с превенцията на пътнотранспортния травматизъм:  Националната ученическа викторина по безопасност на движението „Да запазим децата на пътя”; Републикански шампионат по приложно колоездене “Младежта за безопасност на движението”. За първи път БЧК участва в четирите кръга на Републиканския шампионат по приложно колоездене във възрастовата група 10-12 г.;

Партньорство при провеждане на 25-ото Национално състезание “Пътен полицай на годината”; Участие в различни кампании за превенция на пътнотранспортния травматизъм:

„Спаси животи” – кампания на Пътна полиция по повод Европейския ден без жертви на пътя – 21 септември; „Децата тръгват на училище! Да пазим децата на пътя!” – национална кампания на Пътна полиция, СБА, МОН и др.

Акция “Зима” на Пътна полиция, СБА и др.,

10-о издание на “Алкохолът е лош шофьор” – кампания на “Каменица” АД и др.

Здравна просвета и първа психологична помощ:

Промоция на здравословния начин на живот и превенция на заболяванията – 566 инициативи на здравна тематика; Промоция на доброволното и безвъзмездно кръводаряване – 194 промоции и осигурени 5500 доброволни и безвъзмездни кръводарители;

Социални дейности:

Хуманитарно подпомагане – 325 040 лица и семейства и 44 социални институции, в т.ч.:

“Предоставяне на индивидуални пакети с хранителни продукти” от ЕС – раздадени 13 049 621 кг продукти на 316 748 уязвими граждани; Различни видове съпътстващи мерки на 61 737 души; Парично подпомагане чрез фонд „Милосърдие” – 290 уязвими лица, с 60 736 лв.; „Дейности, подкрепящи активния и здравословен живот на възрастните хора: Проект „Виртуален социален асистент“ – разработване на модулни и софтуерни приложения, съобразно нуждите на потребителите за удължаване на активния им и самостоятелен живот; 300 възрастни доброволци, обучени в застъпничество и лобиране; Състезание за възрастни хора по БАК, ПДП, ПСП и защита на правата им – 70 души над 65 години от 14 области на страната;
Солидарност между поколенията – многобройни събития за Европейския ден на солидарност между поколенията.

Социални услуги:

Лиценз за 12 вида, 8 от които за възрастни хора;  Обслужени възрастни хора – 5 341 души;  8 центъра „Домашни грижи“ – 620 бенефициенти, 31 458 посещения от мед сестри и 48 191 – от домашни помощници; 5 обществени трапезарии – 902 уязвими лица; 5 гарови служби за трудноподвижни лица – предоставени 7 197 услуги на 1 477 души; Дневен център и дом за стари хора; хоспис; бюра за социални услуги, домашни помощници и социални асистенти; обществен социален патронаж; социални приемни; мобилни социални екипи, социални магазини.

БЕЖАНСКО-МИГРАНТСКА СЛУЖБА

Подпомогнати 4 370 лица, търсещи и получили закрила лица в 7-те центъра на ДАБ при МС и живеещи на външни адреси – от Сирия, Афганистан, Ирак, Пакистан, Иран, без гражданство и др. Предоставени услуги/хуманитарна помощ:  храни, лекарства, хигиенни материали, бебешко мляко, памперси, дрехи, обувки, училищни пособия и др. – 3 956 души: социални консултации – 4 007 лица; съдействие за медицинска помощ, социално подпомагане, намиране на работа, жилищно настаняване и др. – 2 851 лица; курсове по български език – 8 курса за 142 души;  22 информационни сесии, с лица, търсещи и получили закрила, за права и отговорности; 20 открити урока по толерантност в средни училища в страната, СУ и НБУ; 3 трудови борси, с ДАБ при МС и АЗ; Отбелязване Световния ден на бежанеца – 20 юни; Превенция на социално-значими заболявания, в т.ч. туберкулоза – 1 274 обхванати лица, търсещи и получили закрила; Мониторинг на условията за прием на лица, търсещи убежище и бежанци в центровете за настаняване към Държавна агенция за бежанците при МС и дирекция „Миграция” към МВР;  Работа на терен в бежанските и мигрантски общности; 49 обучени социални работници от държавните институции и НПО за специфика на работата с бежанци; 5 обучения за мениджмънт на непридружени/разделени деца-мигранти;  5 проекта за подпомагане социалното включване на бежанците; Основни партньори – ВКБООН, ДАБ, МЗ, МВР, МТСП, ДАЗД, Български Хелзинкски комитет, Български съвет за бежанци и мигранти, Каритас, Тер дьо Зом.

МЕНИДЖМЪНТ НА БЕДСТВИЯТА

БЧК подпомага държавата при възникване на бедствия, аварии, кризи и военни конфликти. Организацията е част от Единната спасителна система на страната, участва активно в разработването и актуализирането на Националния план и програма за защита на населението при бедствия.

Капацитет и ресурси:

Доброволни екипи:

Национален екип за работа при бедствия, аварии и катастрофи (НЕРБАК) – 29 души; Национален екип за действие при наводнение (НЕДН) – 18 души; 27 доброволни екипа за работа при БАК (ДЕРБАК) – 444 души; 20 звена със 121 души за действие при наводнение към ДЕРБАК; 90 доброволци – професионални психолози обучени за оказване на ППсП и ПСП;  8 души обучени за работа с инсталации за пречистване на вода; 7 души членове на Регионалния екип за действие при бедствия към МФЧК/ЧП;

Материална база: Централна складова база – Лозен;

Междуобластни складови бази – Русе, Добрич, Бургас и Капитан Андреево;
Към областните организации на БЧК е изграден минимален бедствен резерв за незабавно подпомагане на нуждаещи се; Изградена радиомрежа за алтернативна връзка при бедствие между Националния съвет и междуобластните складови бази.

Превенция на риска:

Изготвени и приведени в изпълнение:

Система за обучение на ДЕРБАК; Правилник за дейността и функционирането на ДЕРБАК.

Проведени на национално ниво и на областно ниво:

Обучения на ДЕРБАК – 130; Тренировъчни учения с партньори – 98; Участия в реални ситуации в обучения, мисии, семинари, учения и курсове, организирани от МФЧК/ЧП и други национални дружества на ЧК/ЧП – 29. Активно участие на представители на БЧК в работата на междуведомствени експертни работни групи – 91.

Подпомагане на пострадали при бедствия:

Оказване на помощ на пострадали при бедствия в страната с имущество за незабавно подпомагане, първа психологична помощ и психосоциална подкрепа, подкрепителни пунктове и други (тежки зимни условия, пожари, наводнения) – подпомогнати 4 300 нуждаещи се от над 100 доброволци и щатни служители; Наводнения в Бургаска област – подпомогнати в Община Бургас 44 домакинства – 141 човека от които 44 деца и Община Камено 45 домакинства – 112 човека от които 13 деца, всеки пострадал получи индивидуално подпомагане според вече заявените нужди както и психо-социална подкрепа от членове и психолози на ДЕРБАК Подпомагане на пострадалите домакинства в община Хитрино – през годината продължи дейността по подпомагане на пострадалите домакинства от община Хитрино, като за периода е оказана помощ на над 700 жители от общината.

Партньори: МВР, МВнР, МО, МОМН, МЗ, ГД “Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР, ГД Националнна полиция Столична община, ВМА, ДАБ, НПО, медии и др.

ПЛАНИНСКА СПАСИТЕЛНА СЛУЖБА:

Планинската спасителна служба (ПСС) осъществява дейности по предотвратяване и оказване на помощ при нещастни случаи в планините. ПСС участва в Националния план на БЧК за действие при възникване на бедствия, аварии и катастрофи (БАК).

Спасителна дейност:

526 доброволни и 42 щатни планински спасители, организирани в 32 спасителни отряда. Централен денонощен пост в София – денонощна връзка с единната европейска система спешни и аварийни обаждания 112. Единен номер за всички мобилни оператори 1470. Оказана помощ на 2 566 души, от които 2 457 на ски писта; Проведени 94 спасителни акции във високите части на планината със 109 пострадали;
8 смъртни случая.

Учебна дейност:

Проведени курсове и занятия:

За стажант-планински спасители – зимен с участие на 15 стажанти и летен – с 13 стажанти; за планински спасители – зимен с участие на 23 спасители и летен – с 23 спасители; за лекари – планински спасители – зимен с участие на 23 лекари и летен – 8 участника;

„Работа при лавинни нещастия “ – 60 участника; „Работа на скали” – 10 участника; “Работа в трудни терени” – 7 старши планински спасители, 16 участника; Обучения на спасителни кучета – 3 курса за търсене на изгубени, в случай на лавини и бедствия. 23 обучени кучета с водачи. Атестация на инструкторите по планинско спасяване – 32 участника; Републикански летен преглед в Сливен – 18 отбора с 98 участника.

Международна дейност:

В конгреса на ICAR 2017 в Андора взеха участие 5 представители на ПСС;
Участие в работната група на лавинната комисия на ICAR в Шамони, Франция;
Участие на представители на групата за спасяване с лавинни кучета в международни семинари.

ВОДНОСПАСИТЕЛНА СЛУЖБА

Спасени от удавяне3 651
Воден травматизъм105

Превенция на водния травматизъм:

Образователни програми:

„Дръж под око” – за родители и деца в детската градина – 272 обучени;
„Приятели с водата” – за деца от 1 до 4 клас – 3 735 обучени; „Водноспасителен минимум” – ученици от 5 до 12 клас – 55 145 младежи; „Синьо лято” – извънкласни занимания – 233 деца. Обучени по програми по превенция на водния травматизъм – 59 385 души; 52 методически семинара с участие на щатни специалисти и доброволци; Водни празници – над 120; Артистичен пленер „Вода и изкуство” – БЧК и СУ „Св. Климент Охридски” с 20 участника; Дружества на водните спасители – 33 с 1 554 доброволци;

Обученията по водна безопасност са част от учебните програми на МОН

Обучение на водни спасители:

Професионални водни спасители за:

басейн – 644 души;  море – 289 души;  старши спасител – 5 души;  инструктор – 3 души. Заверени 3 875 лични талона. Методическа помощ и осъществяване на водноспасителна дейност на водни площи: Сключени договори за обезопасяване на 17 водни площи; 131 проверки от общинските и областни комисии за нивото на обезопасеност на водните обекти; Тспоразумение за партньорство със „SPEEDO” и DHL.

Международна и спортно-състезателна дейност:

Успешно реализиране на ”Програма за развитие на спортно-състезателната дейност 2015 – 2018 г.”; 3 национални турнира по водно спасяване с над 470 състезатели; Първи турнир по водно спасяване – Благоевград; Участие в работни срещи на комисиите към ILSE (мениджмънт и администрация, спортна и комисия по спасяване).

БЪЛГАРСКИ МЛАДЕЖКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ

Организационно развитие:

Национална мрежа от клубове – 327; Членове-доброволци – 5 659; Активни доброволци – 2 282; Обучени доброволци – 7 642; Oбновена четири-модулна сертификационна система за обучение на доброволци; Мрежа от „онлайн“ доброволци (е-доброволци); Фонд за подпомагане на дейностите на областно ниво; Обновена уеб страница: http://youth.redcross.bg.

Форуми:

Национален събор на БМЧК;
“Академия за доброволци” – зимен и летен семестър;
Национални срещи на координаторите, щатните специалисти, командирите на МАЕ.

Основни дейности и екипи:

Първа долекарска помощ (ПДП); Първа психологична помощ (ППхП) и Психосоциална подкрепа (ПСП); Младежки аварийни екипи (МАЕ);  Ученически екипи по първа помощ (УЕПП); Програма „ХЕЛФИ“ – ПДП за деца от I до IV клас; Социално-помощна дейност (СПД); Превенция на насилието; Здравна просвета; Здравословно хранене и здравословен начин на живот; Репродуктивно здраве; Промоция на хуманитарните ценности;  Въведение в хуманитарното право (ВХП); Екология; Дарителски кампании;
Фондонабиране. 

Постигнати резултати:

Покритие в области в страната – 28 области; Общо достигнати – 173 586 младежи; Първа помощ (ПДП, ППхП, ПСП, програма „ХЕЛФИ“, Детски полицейски управления) – 37 784 обучени; МАЕ – 21 екипа; Работа с уязвими групи – 12 621 обучени; Здравна просвета – 80 710 обучени; Промоция на хуманитарните ценности – 10 246 обучени; Фондонабиране – 107 476,71 лв.

МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО

Ефективно сътрудничество с глобалните и регионални структури на Движението, национални дружества, МВнР, посолства, международни и национални НПО и др.

Официални форуми на Движението:

21-о ОС на МФЧК/ЧП в Анталия, ново ръководство; 440 участия на представители на БЧК в международни прояви; 21 посещения от НД, 4 от МФЧК/ЧП и 13 от МКЧК.

Международни работни групи:

Създаване на Мрежа на НД от Югоизточна Европа; Партньорство с Агенцията на ООН за намаляване риска при бедствия; По Възстановяване на семейни връзки и закрила, заедно с МКЧК; Укрепване сътрудничеството с Гражданска защита на ЕС; 13 международни мрежи и платформи: ENDOV (доброволчество), ILSE (водно спасяване), AGE (възрастни хора), ENPS (психо-социална подкрепа), RDRT (Регионални екипи за БАК), IСAR (планинско спасяване), ELSG (правна подкрепа), EPSG (фондонабиране), RFL (ВСВ), RedViwo (участие на жените в ЧК), ERNA (ХИВ/СПИН), ECRE и PERCO (бежанци), IFOTES (спешни телефонни служби) и др.

Предоставена финансова и експертна помощ:

Финансова помощ за Непал и Бангладеш – Помощ за наводненията в Албания Институционална подкрепа за ЧК на Босна и Херцеговина. Подкрепа за участие на НД на Македония и Малта в Годишната среща на Мрежата по първа помощ. Проекти с външно финансиране – 29.

По-значими за периода:

4 европейски проекта за гражданска защита, финансирани от ЕСНО, вкл. в Украйна и Беларус; 5 проекта за интеграция на бежанци и мигранти, финансирани от ФУМИ (4 национални и 1 на ниво ЕС); 3 европейски проекта на БМЧК – активно гражданство; подкрепа за жени, жертва на домашно насилие; работа с уязвими младежи; Продължават проектите „Домашни грижи“ и „Повишаване на информираността по проблемите на възрастните хора“; Проект на БЧК – Видин по ТГС Румъния-България; Продължават проектите „Домашни грижи“ и „Повишаване на информираността “; Първи проект на БЧК по програма „Хоризонт 2020ˮ. Възстановяване на семейни връзки и закрила (ВСВ) Нарастващ брой случаи на ВСВ (над 1100), поради миграция от конфликти (Афганистан, Сирия, Ирак …); Специализиране на БЧК – Хасково и Ямбол за работа по ВСВ и закрила; Активизирано сътрудничество с МКЧК: Действаща онлайн платформа „Открий лицето“; Въвеждане на онлайн системата на МКЧК за управление на случаи по издирвания и закрила; на модерни средства за свързване на семейства – Skype, мобилни телефони, безжичен интернет; Засилена дейност по закрила в центровете от затворен тип; Партньорства с ГД „Миграция“ на МВР, МВнР, ДАБ, ДАЗД, ВКБООН, БХК, „Каритас”, МОМ, „Лекари на света“ и др.).

ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА И ФОНДОНАБИРАНЕ

Връзки с обществеността:

Медийно отразяване – 11 382 публикации и предавания;Интернет страница на БЧК – 234 793 посещения; Фейсбук страници на БЧК и на програма “Топъл обяд” – 479 727 посещения.

Издания на БЧК:

Седмичен електронен бюлетин – 48 бр.; „Факти и цифри“ 2013 – 2016.
Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми 2017 г.:

Набиране на средства за хуманитарни каузи:

Кампания за подпомагане на пострадалите от взрива в Хитрино – 2 074 909 лв.;  Кампания за подпомагане на пострадалите от наводненията в Бургаска област – 327 287 лв.; Кампания „Великден за всеки“ – 549 884 лв.; Програма „Топъл обяд“ – набрани 169 372 лв.; Национален дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при ПТП – 41 430 лв.; Фонд за творческо развитие на деца и младежи със специфични нужди – 5 193 лв.; Фонд за подпомагане на пострадали при бедствия, аварии и катастрофи – 13 026 лв.;  Кампания с фирма „Хюманита“ – 54 438 лв.; Фонд „Милосърдие“ – с 60 736 лв. са подпомогнати 290 души; Наблюдавано жилище “Шарената къща” – 7 310 лв.

Публикувахте от Daily Press – Електронен таблоид в 25 май 2018 г.

Публикувахте от Daily Press – Електронен таблоид в 26 май 2018 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук