Сарафов се похвали с четири пъти повече дела в НСлС

0
4036

Значително по-интензивна е работата на Национална следствена служба. Това отчете директорът й Борислав Сарафов.

Създадени са нови по-тясно специализирани отдели за разследване на престъпления.

Това са отделите: Специализиран, Криминален, Стопански, Финаносви разследвания.

Сарафов заяви, че от началото на годината са възложени 214 досъдебни производства и изтъкна, че вече има около четири пъти повече дела, които се възлагат на следователите с разрешението на главния прокурор.

„С идването ми тук натоварването на НСлС се е увеличило осем пъти„, изтъкна Сарафов.

По време на пресконференцията стана ясно, че службата вече има назначен говорител и това е следовател Мария Павлова. Борислав Сарафов изтъкна, че за оптимизацията е било направено цялостно преформатиране на службата.

„Оптималното натоварване е това, към което се стремим, така че количеството работа да не пречи на качеството и в крайна сметка да не сме едно паризитно звено в съдебната система. Един следовател с едно дело на година е неприемливо за мен, убеден съм неприемливо за вас. Седем-осем дела мисля, че са по-оптимално натоварване“, заяви Сарафов.

За първите месеци на тази година има едва 12 дела, върнати за допълнително разследване при 74, върнати през 2015г., 51 – през 2016 г. и 26 – през 2017 г.

Общо разследваните досъдебни производства за първото полугодие са 346. Сарафов обясни, че въпросните 214 дела, които са възложени на следователи от НСлС са с ясно изразена и фактическа и правна сложност. Касаят пране на пари, данъчни престъпления и комбинация от престъпления.

Стана ясно, че не е приключило разследването за смъртта на детето на министър Ивайло Московски. По него са назначени експертизи. По делото Сарафов коментира, че сроковете са такива, каквито диктува ритъмът на разследването.

„Разследването в голяма степен зависи от назначените експерти. Не следствието решава кога едно разследване е приключило“, допълни Сарафов.

Той коментира, че не е отстъпил от позицията си, че в НСлС е налице капацитет за разследване на дела, свързани с корупцията.

От възложените 20 досъдебни производства, касаещи 20 болнични заведения на територията на цялата страна Сарафов увери, че се работи интензивно от специализирания отдел и стопанския отдел.

Все още няма конкретни лица и няма привлечени обвиняеми. Не всички престъпления са по схемата „болница в болница“ – има различни схеми делата са с различен предмет на разследване и ще имат различно време на приключване. Всяко дело е разпределено на случаен принцип, увери Сарафов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук