СДС избухна срещу Радан Кънев! Използвал ветото на Плевнелиев за политическа бухалка

0
1364

СДС скочи на Радан Кънев, земеделците и партията на Корман Исмаилов от Реформаторския блок заради вчерашните им изявления, че СДС и ДБГ искат да издигат обща кандидатура за президент с Патриотичния фронт и директно ги обвиниха в лъжа В безпрецедентна до този момент от съществуването на блока специална декларация.

ПризозаваМе партньорите си от ДСБ, БЗНС и партия „Свобода и достойнство“ да се придържат към истината в своите медийни изяви и да си изяснят окончателно дали са в опозиция или в управлението, се казва в документа.

Основание за тази декларация е вчерашната пресконференция на трите партии от Реформаторския блок, в която те нарекоха партньорите си от ДБГ и СДС „службогонци“ и твърденията на Радан Кънев, който не е присъствал на заседанието на 17 май, за което са представили неверни истини и интерпретации за президентската кандидатура, обмисляна от блока.

Декларацията беше прочетена от зам.-председателя на СДС Костадин Марков, който нарече твърденията на лидера на ДСБ, че разговарят за обща кандидатура с Патриотичния фронт, „гаф, който може да се сравни само с номинацията на действащия държавен глава за нов мандат, без да бъде попитан“. А това направи именно Кънев.

Марков уточни, че на това заседание е ставало дума за това дали партиите от блока са склонни да започнат разговори за явяване с обща кандидатура за президент във формат цялата управляваща коалиция и едва след постигането на съгласие между всички да се обсъдят конкретни личности.

Той припомни, че СДС първи са поискали РБ да има общ кандидат за държавен глава, който да се яви самостоятелно на изборите. И на този фон нарекоха маневрата на ДСБ за Росен Плевнелиев изненадваща.

„С този ход ДСБ показа, че не желае да участва на президентските избори и има свои политически планове, различни от тези на РБ“. И ги обвиниха, че въпреки заявената си опозиционност заедно с Гражданския съвет на блока подават ръка на ГЕРБ за обща президентска кандидатура.

Марков посочи още, че Кънев и останалите партии от вчера са се опитали да използавт ветото на президента като „политическа бухалка“, за да разбият управляващото мнозинство и да се стигне до предсрочни избори. И допълни, че тълкуванието на отхвърленото вето като нарушаване на правата на българите в чужбина е дълбоко неверно и манипулативно.

Марков посочи, че от СДС смятат, че трите партии поставят целия РБ в ситуация, от коаято става ясно, че ДСБ иска да се върне в управлението, а участващите в него БЗНС и „Свобода и достойнство“ изглеждат като в упозиция. Затова призовават всички партии от РБ веднъж завинаги да уточнят дали са управляващи или опозиция, за да продължат с ясна визия по пътя към политическите предизвикателства на вота./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук