Седем партии застанаха в коалицията „Калфин-президент“

0
1311

7 партии застанаха в коалицията „Калфин-президент“, предаде репортер на ПИК. Това са ОБТ на Труда, Зелените, ГОРД, Геюрговден и партия Либерали. Според лидера на АБВ Георги Първанов коалицията е стратегическа, а не само за тези избори. Името й обослувено от това, че Калфин се цели в президентската институция, а не например кандидат за балотажа.

Първанов изброи заслугите на кандидата, който е бил депутат в 4 НС и веднъж евродепутат, два пъти вице премериер, външен и социален министър. Любен Дилов като почетен председател на Гергьовден каза, че всички се обединяват около тази фигура, не само защото не се срамуват от нея, но и защото не виждат нищо по-добро. Според него издигането на Радев всъщност е подкрепа на сегашното статукво и БСП ще бъде възмездено след ремонта на правителството. Дилов каза още, че е важно следващия президент да има визия за бежанската криза, тъй като Динко от Ямбол едва ли ще може да залавя повече от 30 души на ден. И допълни, че Калфин е градски и космополитен човек като тях.

Самият Калфин подчерта, че президентската институция в никакъв случай не бива да бъде във война с правителството, а негов коректив и да подкрепя добрите практики на правителството както в случая с усилията на Борисов за справяне с бежанската криза. Той настоя също така, че президентът трябва да бъде социално чувствителен, като работи заедно с институциите и помага за сформирането на обща позиция и в никакъв случай не бива да робува на партиите които са го изпратили на този пост.

Калфин е категоричен, че не става дума за разширяване на президентските правомощия в този мандат, а за разговор за промяна на държавния модел изобщо. Той изтъкна, че и двата пъти когато е напуснал първо БСП, а после и социалистите по времето на Орешарски е било заради принципни несъгласия с водената политиката. Колкото до това дали по време на кампанията ще нападат БСП или пък ще търсят подкрепа от нея, ако Калфин стигне до балотаж, той отговори, че БСП е излъгала тежко избирателите си „с лъжци, имам в предвид председателят на БСП“, няма какво да говора.

Калфин подчерта добрите си отношения с Борисов докато е бил в кабинета и каза, че критиките му в кампанията ще бъдат насочени в президентството, защото изборите не са парламентарни, а президентски.

Калфин и Първанов заявиха, че основният и опонент е кандидатът на ГЕРБ, а основното им противопоставяне е срещу модела Плевнелиев. Румен Петков пък обви, че единният щаб на коалицията ще се намира в НДК над зала 3 и ще бъде открит на 26 септември. Водещо за определянето на вице на Калфин ще бъде именно неговото мнение.

До 10 дни името на подгласника на Калфин ще бъде ясно. На въпрос колко гласа очаква Калфин на изборите, Румен Петков заяви, че на подобен въпрос може да отговори единствено Цветан Цветанов. Относно това дали ще търсят подкрепата на ДПС Първанов уточни, че споразумението е отворено и, че разговорът към друга подкрепа ще бъде търсена, тепърва предстои в коалицията им./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук