Секс с лице под 15 във Франция е изнасилване

0
1101

Франция планира да въведе граница за сексуално съгласие, според която секс с човек под 15-годишна възраст, ще се смята за изнасилване, съобщи Би Би Си. Министърът на равенството Марлен Шиапа одобри промените след обсъждане с лекари и правни експерти.

В момента при подобни случаи разследващите трябва да докажат, че сексът с лице под 15-годишна възраст е бил без съгласието на жертвата, за да се смята за изнасилване.

Ако не се докаже използване на груба сила или принуда, то извършителят на сексуалното посегателство е съден за сексуално насилие, а не за изнасилване. Максималната присъда е 5 години плюс глоба от 75 000 евро. Присъдите са едни и същи при случаи на посегателство над пълнолетни и непълнолетни, но обвинените в изнасилване се съдят много по-строго, пишат международните агенции. Според проучвания всяка осма французойка е била изнасилвана поне един път в живота си.

Промяната във възрастта за сексуално съгласие е първата от планираните за близките седмици мерки за борба със сексуалното насилие.

Промените в закона идват след гръмки случаи на двама мъже обвинени, че са правили секс с 11-годишни момичета.

30-годишен мъж беше оправдан, че е правил секс с 11-годишното дете през ноември м.г. Жертвата не е била заплашвана, изненадана, бита или ограничавана по никакъв начин, смята съдът. При друг случай 28-годишен бе съден по обвинения в сексуално посегателство, а не изнасилване, след като казал, че жертвата не е била физически насилвана да прави секс. Същият съд след това смени решението си.

Групите за защита на деца от сексуално посегателство искаха да е 13. Шиапа сподели, че е много доволна, че е била избрана по-високата граница. Френският президент Еманюел Макрон също подкрепя границата да е за лица навършили 15 години.

Законите в другите европейски държави са различни. Възрастта за сексуално съгласие е най-ниска в Австрия, Германия, Унгария, Италия и Португалия, където секс с лице под 14 години се води изнасилване. В Гърция, Полша и Швеция възрастта е 15. В Белгия, Холандия, Испания и Русия – 16. Най-висока е в Кипър – 17.

Според Чл.151 от Наказателния кодекс в България е позволено да се прави секс с деца, навършили 14-годишна възраст, когато те разбират „свойството или значението на извършеното“.

/монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук