СЕНЗАЦИОННО РАЗСЛЕДВАНЕ НА DAILYPRESS.bg И ТОП ПРЕСА! 90 минути броят рушвета от 70 000 евро в кафене на „Кристал“ (ОБНОВЕНА)

Като цяло обаче тарифата била по 20 евро на квадратен метър

0
196900

Разследване: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / ВЕСТНИК ТОП ПРЕСА – СОФИЯ 

90 минути задържаната кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и посредникът при получаването на подкупа Петко Дюлгеров броили белязаните 70 000 евро в кафене на култовата градинка „Кристал“. Това научи ексклузивно и първо Информационна агенция „Дейли Прес“ от източници сред разследващите, които разказаха за Агенция „Дейли Прес“, че задържането на групата е било като истински екшън филм.

В сряда разследващите дадоха специален брифинг, на който присъстваха шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев и председателят на комисията „Антикорупция“ Пламен Георгиев, а агенция „Дейли Прес“ го излъчи на живо от сградата на Съдебната палата.

Освен кметицата в ареста се озова и нейната заместничка Биляна Петрова, както и бившият кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров, който бил посредник при предаването на пачките.

От думите на Гешев стана ясно, че Иванчева получила подкупа в кафене в градинката „Кристал“ в столицата.

Именно там било финалното място за получаване на пачките. А и било по-близо до Столична община, където Иванчева преди това имала работа, научи Информационна агенция „Дейли Прес“.

Щом се събрали и Дюлгеров донесъл парите, кметицата и заместничката започнали да броят усилено белязаните банкноти. Дюлгеров прибрал за себе си 14 000 евро, а останалите 56 000 дал на кметицата и заместничката й. Във въпросното заведение тримата прекарали около 2 часа, добавя още доверен източник на информация пред Информационна агенция „Дейли Прес“.

Разследващите открили парите в кашонче от кафе на задната седалка на автомобила й.

Гешев обясни, че кметицата била спряна още в центъра на столицата, за да не внесе пачките в банка или за да не ги изхвърли.

Според Георгиев изнудваният предприемач имал разрешение за строеж на територията на „Младост“. За да започне работа обаче, Иванчева в качеството си на кмет трябвало да издаде „съобщение до заинтересованите лица“, което било чиста формалност и се издавало в рамките на седмица.

Кметицата обаче бавила документа необосновано дълго, за да може по този начин да упражни натиск над него за пари. Освен въпросния предприемач, кметицата изнудвала по същата схема и много други, стана ясно по време на брифинга.

В някои случаи дори изисквала някои от тях да вложат средства в строежа на детски площадки, пейки и осветление на територията на общината, като дори не им давала възможност да си изберат фирма, която да ги направи, а ги насочвала към една конкретна.

По думите на Гешев в кабинета, а и в дома на Иванчева били открити „стотици“ преписки. 

Тя бавила различни проекти именно с цел изнудване. „Това е стандартният подход в тази община“, каза Гешев. Шефът на спецпрокуратурата определи подхода на кметицата още като „метод на натиск, маскиран като борба с порочни практики“.

Според него тя дори спъвала инвеститори от клас А.

Преди да се стигне до реалното предаване на парите, Иванчева отлагала срещата многократно, защото била много предпазлива, обясни Георгиев вчера.

Когато най-накрая дошъл денят, кметицата определила среща със заместничката й и посредника Дюлгеров в центъра на столицата, тъй като същия ден имала работа в Столична община.

Първоначално срещата трябвало да се състои в ресторант срещу ВИАЗ, но там имало вероятност да ги видят хора от общината и така мястото се променило на градинката срещу Военния клуб.

Именно там кметицата получила първия транш. Преди това обаче имало друга среща – между Дюлгеров и предприемача. Тя се провела в кафене на ул. „Гурко“ и бул. „Г. С. Раковски“ в столицата. След това посредникът отишъл да даде пачките на кметицата, като задържал 14 000 евро за себе си. Щом дал парите на Иванчева, посредникът се обадил по телефона на предприемача с думите: „Всичко е наред“.

Тогава се пристъпило към арестите.

Парите били открити на задната седалка на автомобила на Иванчева.

Гешев беше категоричен, че кметицата е пипала белязаните пари, защото светнала „като коледна елха“. „Всички светнаха като коледни елхи“, заяви той.

Поискали 1,1 млн. евро, после направили „отстъпка“. 

От думите на шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев първоначално кметицата поискала 1,1 млн. евро подкуп от голям строителен предприемач „с европейско мислене“, после паднала на 500 000 евро. 250 000 евро били, за да се даде зелена светлина за строеж на един от общо 4 обекта. Те трябвало да се платят на три вноски от около 70 бона. За останалите обекти Иванчева направила отстъпка в подкупа, защото били с голяма площ.

Като цяло обаче тарифата била по 20 евро на квадратен метър, обясни Гешев.

Иванчева бе арестувана зрелищно в сряда именно с част от първия транш.

Кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева може да отнесе до 30 години решетки, ако съдът я признае за виновна. Днес спецпрокуратурата й повдигна обвинение за подкуп в особено големи размери.

Освен решетки наказанието предвижда и конфискация на имущество и лишаване от права. Обвинението е работно, обяви в сряда шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

По думите му зам.-кметицата вероятно ще получи обвинение за помагачество.

Гешев обяви, че посредникът си признал всичко и дори написал 4 страници обяснение за фактите около срещите и получаването и предаването на парите. 

Кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева е ходила в Столичната община около два часа преди ареста си. Там се е срещнала със заместник-кметовете по правните въпроси и по транспорта Ралица Стоянова и Евгени Крусев. Това съобщи столичният градоначалник Йорданка Фандъкова, като уточни, че тя самата не е имала среща с Иванчева.

Двамата й заместници също не са имали насрочени срещи, а кметицата на „Младост“ разговаряла с тях без предварителна уговорка. Иванчева често ходила на „Московска“ 33 по работа, а от екипа на Фандъкова й помагали, защото тя не била много наясно с процедурите. „Общински съветници и политически сили, които до момента активно подкрепяха кмета Иванчева, сега бързат да се разграничат и панически бягат от нея. Всички знаем, че тя беше активно подкрепяна от съветниците на Георги Кадиев, от съветниците от социалистическата партия и от съветниците от ДСБ“, коментира пък председателят на градския парламент Елен Герджиков.

Той припомни, че преди няколко месеца е съобщил, че постъпват оплаквания за забавени преписки на инвеститори в района. Иванчева била викана за изслушване в комисията по градоустройство, но обикновено отказвала да присъства, както и отказвала да процедира забавените преписки, каквото е законовото й задължение.

С позиция по случая излязоха и общинските съветници от ГЕРБ в София. В нея се казва, че политическите сили, които системно подкрепяли действията на кмета на район „Младост“ – представителите на ДСБ, БСП, Зелените, Нормална държава на Георги Кадиев, да поемат своята отговорност пред гражданите. „В момента те дължат отговори – защо не са подавали сигнали до компетентните институции, след като сега твърдят, че са имали такава информация, защо не са поискали оставката й, защо не настояват за пълно съдействие с разследването. Не приемаме политически лидери да наричат борбата с корупцията активно мероприятие и да дискредитират българските правораздавателни институции. Това няма да изчисти гузната им съвест“, пише още в позицията им.

Задържаният посредник Петко Дюлгеров е бивш кмет на „Младост“. Той беше избран за кмет на района през 2007 г., като бе номиниран за поста от ГЕРБ. През 2010 г. обаче партията свали доверието си от него заради съмнения за злоупотреби със средства и нагласени обществени поръчки. От столичната организация на ГЕРБ дори подадоха сигнал в прокуратурата срещу Дюлгеров.

Въпреки това той отказа да напусне кметското кресло и остана в него до края на мандата си през 2011 г. След това кметът Йорданка Фандъкова назначи на негово място д-р Цвета Авджиева, тъй като според тогавашния закон районните кметове не се избираха, а се посочваха пряко от градоначалника.

Изборите за районни кметове бяха възобновени през 2015 г., когато д-р Авджиева беше издигната от ГЕРБ и спечели втори мандат в „Младост“. Той обаче не продължи дълго, тъй като в края на следващата година ГЕРБ свали доверието си и от нея. Причината бяха избухналите в квартала протести срещу застрояване на зелени площи.

Авджиева подаде оставка, а на проведения заедно с президентските избори извънреден вот в „Младост“ изненадващо за кмет беше избрана една от лидерките на протестите Десислава Иванчева.

Представители на община „Младост“ и на организацията „За зелен „Младост“, която издигна Иванчева за кметския пост, определиха ареста й като инсценировка.

Според говорителя на района Петър Кърджилов не е изключено вътрешен човек от кметството да е подхвърлил парите в служебния автомобил на кметицата. „Коя е тази фирма, която ще се излъже да даде половин милион лева на районен кмет, при положение че той няма правомощия да издава разрешителни за строеж на сгради над 15 метра“, запита риторично пък Димитър Дизов от „За зелен „Младост“.

„Не ми позволиха да разговарям с клиентката си. Аз съм адвокат по граждански дела, а не по наказателни. Вероятно защитата на Десислава Иванчева ще бъде поета от друг колега. Но не мога да разбера как се правят процесуално-следствени действия без присъствието на неин защитник“. Това каза възмутен пред Информационна агенция  Дейли Прес“ Върбан Върбанов.

Той обясни пред Информационна агенция „Дейли Прес“: Обади ми се следовател по телефона да дойда на място. Опитах да стигна до Иванчева, но ми казаха: Махай се от тук. Сега въпросните следователи не вдигат телефона. Десислава се опитва да каже нещо, но думите й не стигат до мен.

Върбанов и колежката му се възмутиха, че защитата е конституционно право, което в момента се отнема: Първото нещо, на което се учат юристите в първи курс е точно това. Всички обикалят около шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев и само му викат: шефе, шефе. Защитниците се чудеха как медиите са разбрали толкова бързо за ареста. Прилича на постановка, допълниха те пред екипа ни.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В ДЕЙЛИ ПРЕС! 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук