„Сиела“ иска още 1200 машини за вота, цената около 6 милиона

0
80

ЦИК и „Сиела“ са напът да разрешат проблема със софтуера, който се оказа, че може да е пречка за провеждане на избори 2 в 1.

След поредното заседание на Председателския съвет на НС шефката на ЦИК Камелия Нейкова съобщи, че IT експертите на комисията и на „Сиела“ ще проведат среща за липсващите инструменти по софтуерната част от договора за машините.

 

Директорът на „Сиела“ Веселин Тодоров увери, че проблемите в никакъв случай няма да попречат на предстоящите избори, независимо дали ще са два отделни или 2 в 1.

Според него избори 2 в 1 ще спестят пари на данъкоплатците.

Въпреки това ще се наложи да се купят още машини.

„Предложили сме възможност да се закупят още 1200 машини. Цената ще бъде същата, както когато бяха закупени в края на юни през „Информационно обслужване”. Цената е 5200 лева на машина. Тази цена е малко по-висока заради въздушния транспорт от Тайпе до тук, което е по-скъпо от корабния транспорт. Да кажем, че общо тези допълнителни машини 5200 по 1200 са около 6 млн. лева“, подчерта Тодоров.

А относно предложението на ГЕРБ да се гласува с хартиени бюлетини Камелия Некойва коментира, че Изборният кодекс не позволява хибридно гласуване, а именно за президент на хартия, а за парламентарни избори с машина.

Според нея това ще обърка избирателите.

Темата коментира и председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Тя отсече, че се търси начин НС да се превърне в арбитър на спор между ЦИК и „Сиела“, което обаче е търговски спор.

„Ние като ПГ отказваме да участваме в такъв вид спор. Политиците трябва да търсят съгласие по евентуална дата за президентските избори. По наше становище датата 7 ноември е най-удачна“, посочи Атанасова.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук