И 6-годишните в детските градини ще носят задължително маски

0
73

Децата в детските градини, които са в предучилищни групи, също трябва задължително да носят маски. Това стана ясно днес от интервю на просветния министър проф. Николай Денков пред БНТ.

Предучилищното образование у нас вече е задължително от 4-годишна възраст, но от МОН уточниха, че става дума за децата, които са в последна година на градина преди първи клас, т.е. тези на 6 години. Някои обаче тръгват на училище на 6 г., което означава, че реално дори 5-годишни деца може да бъдат задължени да стоят по минимум 8 часа на ден с маски, заради което родители вече започнаха да се бунтуват в социалните мрежи. „Дори по летищата и самолетите е разрешено децата да са без маска“, възмущават се родители.

Указанието за налагане на маски и на най-малките е на здравното министерство заради по-заразния Делта вариант. При обявяването вчера на Насоките за обучение по време на пандемия стана ясно, че маските ще са задължителни и за всички ученици от 1-ви до 12-и клас, освен ако училището не е в зелена зона. Маски няма да се изискват в двора на училището и по време на часове по физическо възпитание в отворени помещения.

Както се и очакваше, вчерашните Насоки на МОН предизвикаха полярни реакции сред родителите. Група майки и бащи например провидяха в тях твърдо намерение за преминаване към дистанционни уроци, които за тях са неприемливи, въпреки категоричните уверения на просветния министър проф. Николай Денков, че ще се направи всичко възможно за максимално дълго присъствено обучение. Затова и заявиха готовност за протести.

Групата „Да запазим училището като средище за децата“ във фейсбук вече е събрала на 1800 членове за първите 24 часа от създаването си. Тя адресира до институциите отворено писмо срещу дистанционното обучение, което според тях ощетява сериозно децата и намалява умствените им способности.

„Това, което предстои и се очертава категорично е, че няма готовност у българските управляващи да организират присъствена учебна година, тя ще бъде трета поред“, заяви пред БНР Магдалена Абаджиева, майка на две деца в училищна възраст. По думите й вече става въпрос „за спасяването на децата“. „В обществото преобладава желанието за присъствено обучение. Трябва да има държавническо решение. Децата губят способността си да пишат на ръка и да предават съдържание със собствени думи. Писането на ръка е изключително важно, по този начин се изработват способности за изразяване“, подчерта Абаджиева. Според нея онлайн обучението ограничава художественото мислене на децата и въображението и заради него е намалял и интересът на децата към четенето. „Училището с лека ръка се прежалва. Отглеждаме деца, които ще имат намалени умствени способности“, смята още тя. „При продължаваща липса на реакция, ние няма да имаме друг избор, освен да предприемем протестни действия. Протестът се готви“, предупреди още Абаджиева.

„Вече близо трета година живеем в екстремна ситуация от гледна точка на медицината, която ни се казва, че трябва да я приемем като нормална“, коментира и Цветана Милчева, преподавател по български език и литература с над 30-годишен стаж. „Въпросът е каква е цената. Що за живот е този, който ние трябва да припознаем като нормален? Училището е доказателство, че ние правим някакви опити да надмогнем това изпитание. То е екзистенциално“, посочи тя. Милчева също е подкрепила отвореното писмо в подкрепа на присъственото обучение, позовавайки се на личните си наблюдения от последните две години обучение в електронна среда, което нарича „отложено училище“. „Отказвам да приема, че най-голямата опасност за обществото са отворените училища. Искам някой да ми изтъкне сериозни доказателства, че отворените кръчми са по-малка опасност от отворените училища. 50% присъствено обучение е крайно недостатъчно. Другите 50% продължават да са в перманентна ваканция“, смята преподавателката.

„Прагът от 10% болни ученици (за преминаване към онлайн -бел.ред.) не е добър. Единствената правилна форма на обучение е присъствената. Децата не могат да бъдат жертва на лоши управленски решения. 2 г. прекараха в дистанционна форма на обучение. Това им донесе стрес, гръбначни изкривявания. Не са положени усилия за часове за утвърждаване на знанията, нито за облекчаването на материала“, коментира пред Би Ти Ви и Лилия Божкова от „Обединени родители“. „При 10% заболели училището не трябва да бъде затваряно. Това е решение на педагогическия съвет и има добри варианти като сборни паралелки. Мисля, че госпожата е права само за едно нещо – нуждата от облекчаване  на материала, защото не всичко може да бъде усвоено в е-среда“, репликира директорката на 94 СУ „Димитър Страшимиров“ Латинка Ковачева.

„Ние, като общество, предадохме децата си“, коментира в свой пост във фейсбук и депутатът от ДБ Елисавета Белобрадова, според която у нас вече има „пълното примирение, че децата ни няма да започнат училище присъствено, а ще бъдат забодени пред компютрите, затворени вкъщи в самотата и притесненията си“. Според нея у нас не е направено нужното, за да се управлява идващата вълна, не е предвиден и нито лев в актуализацията на бюджета за тестване на учители, „защото никой въобще не се е готвил за присъствено обучение“. „Всички знаеха още юли много добре, че най-добре такова да няма. Няма деца в училищата, няма разходи за тестове, няма проблеми, няма коридори, няма намаляване на паралелките, няма обвинения, че „отворихте училищата и заразата плъзна“, казва тя.

 

ОТГОВОРЪТ НА МИНИСТЪРА

Според министър Денков родителите опитват да поставят пред МОН невъзможна задача – от една страна да запазят здравето на учители и ученици, от друга страна да има 100% присъствено обучение, което обаче е невъзможно.“Наша грижа, освен максималното присъствие на децата, трябва да бъде и животът и здравето на децата и учителите. Всичко, което си говорим днес, може да стане безсмислено за няколко дни, ако починат няколко деца или 10-20 учители. Разберете, че балансът трябва да се търси. Напълно безотговорно би било да кажем: „Всичко е присъствено“. И ако след това почнат да почиват деца, родители, ние отново ще бъдем виновни. Така, че правим максимално присъствие при намален риск за фатални последици“, коментира той пред БНТ, припомняйки, че м.г. имаше над 100 учители, които загубиха живота си. „Т.г. могат да се създадат много рискове, ако има 100% присъствено образование. Трябва да се минимализират рисковете“, смята той.

МОН има нагласа да бъдат осигурени тестове за децата, които имат признаци на коронавирус, както и за училища, които са осигурили тестване на всички деца – имат съгласие на учители и родители и са създали нужната организация. „Тези тестове ще бъдат безплатни“, каза още проф. Денков. По думите му няма смисъл да се тества някакъв процент от децата – или ще се тестват всички деца, или няма смисъл да се тестват част от децата, с изключение на тези, които имат признаци, смята той.

 

ТРЕТА ДОЗА

Учители пък настояха да се разреши трета бустерна доза за работещите в образованието. Искането, поместено в отворено писмо до министър председателя, здравния и образователния министър, е подготвено от екипите на „Учители за безопасно образование“ и „Обединени учители за безопасно образование“. В писмото се настоява още за регулярно тестване два пъти седмично на всички ученици и карантиниране на всички контактни лица, както и преминаване към онлайн обучение за всички ученици при достигане на заболяемост 300 на 100 000 души.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук