СКАНДАЛНО: Онкоболни чакат на опашка, абсурдна наредба създаде хаос

0
1345

Повече от 100 онкоболни чакат от ранни зори в МБАЛ „Централ хоспитал“ в Пловдив, а лекарите се събраха на съвещание, за да решат какво да правят, сигнализира „24 часа“. Причината е, че от 1 април влезе в сила нова наредба, според която лечението на пациентите с ракови заболявания трябва да се определя от обща клинична онкологична комисия. Такава обаче могат да имат само болници, в които има отделения по химиотерапия, лъчетерапия или нуклеарна медицина. В Пловдив единствено УМБАЛ „Св. Георги“ и онкодиспансерът отговарят на тези изисквания.

„Излиза че, трябва върнем пациентите и да ги пратим да минат през въпросната комисия. Това ще забави началото на лечението им“, притеснени са медиците от МБАЛ „Централ хоспитал“. Според тях въпросната наредба ще създаде хаос в обслужването на пациентите.

„Кому е необходимо да се разбутва една добре работеща досега система? „, възмущават се лекарите. Болните, които чакаха във фоайето за прием, не знаеха, че трябва първо да се явят на обща клинична комисия в друго лечебно заведение. Голяма част от тях бяха дошли от Смолян, Стара Загора, Хасково.

„Няма да ги връщаме, ще ги приемем, въпреки че рискуваме да бъдем глобени за това, че изпълняваме Хипократовата клетва“, коментира управителят на МБАЛ „Централ хоспитал“ д-р Галина Крумова.

Източник: bnews.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук