Скандално разкритие! Генералът-гном Атанасов прокурорства по време на „възродителния процес” в Разград заедно с протеже Доковска

0
1394

Поборникът за демокрация и народни правдини генерал Атанас Атанасов, по-известен като Гнома заради едноименната разработка на службите, в която е главно действащо лице, се оказва един от хората, оторизирани от омразната на Атанасов тоталитарна власт да оказват съдебен натиск върху българските турци по време на един от най-позорните епизоди на комунистическата ни държава – т.н. „възродителен процес”.
Точно през 1989 г. Атанасов е прокурор в Разград и остава на този пост до 1992 г. Това е периодът на най-бурните събития около протестите на българските турци заради промяната на имената им. Кулминацията е именно в Северозападна България между 19 и 17 май 1989 г., когато има и 9 загинали сред митингуващите. Малко по-късно през същата година – между юни и август, започва и т.н. Голяма екскурзия, когато заради смяната на имената им българските турци са принудени за часове да продават движимото и недвижимото си имущество и да напускат страната с коли и конски каруци. Около 1/3 от засегнатото население се изселва в Турция.

Случайно или не, след 1992 година Атанасов напуска магистратските редици и става шеф на Районната дирекция на МВР в Разград. Интересно за какви заслуги бъдещият войнстващ демократ и ненавистник на комунистическата номенклатура не просто получава полицейски шефски пост, но и го запазва по време на най-руганите правителства у нас – на Любен Беров, сочено като люлка на разгърналата по негово време мощта си мафия, и Жан Виденов, чието управление приключи с 24-дневна национална стачка. Тъй или иначе, след краха на кабинета „Виденов“ Атанасов е принуден да адвокатства в течение на 2 години в Разград, а след това отново по неведоми пътища акостира като секретар на МВР вече при правителството на Иван Костов и след това оглавява Национална служба „Сигурност”. Там изпълнява позорни поръчки, довели до смяната на половината правителство на Командира, а след това и на загубата му на изборите през 2001 г.

Оказва се също така, че до 1992 г. шеф на Районния съд в Разград, а след това и в Исперих е бил и днешният известен адвокат от грантовата кантора на Даниела Доковска – Георги Атанасов. Както БЛИЦ вече съобщи, преди 1989 г. този юрист често е бил засичан на софийската улица „Хайдушка поляна”, където се е подвизавало Първо главно управление на ДС. Случайно или не и двамата Атанасовци напускат магистратските си постове в Разград точно през 1992 г. – Георги Атанасов се мести в Районния съд в София, а Атанас Атанасов става местен полицейски шеф.

Както БЛИЦ многократно съобщи, кантората на Даниела Доковска, в която се подвизава и Георги Атанасов, е пряк двигател на процесите за овладяване на съдебната система заедно с друга адвокатска кантора – на Венцислав Стоев. Доковска пък беше адвокат и на ген. Атанас Атанасов по делото на Яне Янев за клевета срещу него. /БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук