СКАНДАЛ! Новите изтребители на армията станаха кораби

0
891

Проектът за покупка на нови изтребители за бойната авиация въобще не фигурира в плана на Министерството на отбраната за 2016 г, пише в. Сега, като се позовава на документ на Министерството на отбраната (МО) за целите на ведомството, които трябва да бъдат реализирани през тази година.

За сметка на това обаче се дава приоритет на друг проект, който изненадващо се появи в края на миналата година – строеж на нови бойни кораби. До края на годината МО предвижда да се модернизират старите белгийски фрегати и да се реализират поне 15% от проекта за нов боен кораб.

Споменава се и ремонтът на МиГ-29 от Полша, ремонт на самолетите L-39, Пилатус, и на хеликоптерите Ми-17. За нови изтребители няма и дума, въпреки че за тях бяха отпуснати целево 80 млн. лв. в бюджета на МО извън капиталовите разходи след намеса на премиера Бойко Борисов. Отпадането на изтребителите става въпреки многократните обещания на военния министър Николай Ненчев, че проектът ще започне тази година.

Миналата седмица той дори поиска да бъде обсъден в Съвета по отбрана заедно с депутати от ресорната парламентарна комисия. Те обаче деликатно отказаха с мотива, че са ангажирани. Неофициално се разбра, че подозират министъра, че иска да ги натовари с отговорност, която е негова – каква да е процедурата за придобиване на нови изтребители и предлагането й на Министерския съвет. Отпадането на проекта обаче странно съвпада с думите на премиера отпреди 2 седмици, че договор за купуване на нови изтребители ще бъде подписан след няколко години, като дотогава ще има преговори. Все по-реален става и сценарият за подписване на договор за съвместна охрана на въздушното ни пространство с друга държава от НАТО. По неофициална информация той вече се подготвя.

От публикувания план става ясно, че ще се разчита само на ремонтираните от Полша МиГ-29, които обаче ще бъдат готови едва към края на годината. Дотогава армията ще остане без авиация. Целите на МО повдигат още въпроси. Първият е как ще бъдат изхарчени отпуснатите целево 80 млн. лв. Не е ясно и по каква причина проектът за корабите измества този за изтребителите, след като ВВС е в плачевно състояние, а за корабите също бяха отпуснати допълнително 80 млн. лв. Едно от обясненията е силното лоби на военноморските сили. Същият сценарий се разигра през 2007 г., когато изненадващо проектът за построяването на нови корвети за армията измести изтребителите. Дори се стигна до избор на френската компания „Армарис“.

Проектът обаче беше прекратен по време на първия кабинет на ГЕРБ с аргумента, че няма пари. МО предлага да се узаконят полетите на властта с машини на бойната авиация. „Ако Авиоотряд 28 не е в състояние да изпълнява специални полети, това да правят военно-въздушните сили със свои вертолети, самолети и екипажи“, гласи поправка в Закона за гражданското въздухоплаване, цитирана от изданието. Разрешение ще дава министърът по предложение на началника на отбраната. Който ползва самолета или хеликоптера, трябва да възстанови изразходваните средства в бюджета на МО.

Дава се пример, че в САЩ, Швеция, Белгия и др. въздушният превоз на държавните глави и осъществяването на специални полети за нуждите на държавното ръководство е задача на ВВС. Пътуването на премиера с военни машини предизвика скандал след първия му мандат и проверка на прокуратурата, на което той отговаряше, че така военните пилоти поддържали форма, тъй като нямат достатъчно летателни часове.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук