СКАНДАЛ С НАШ ШАХМАТИСТ, ПЕЧЕЛИ БЕЗ ЗАГУБИ МАЧОВЕ ИМАЛ ИМПЛАНТИРАН ЧИП?

0
2291

Един въпрос занимава световната шахматна общественост вече близо месец – гений или измамник е 25-годишният български състезател Борислав Иванов, предизвикал фурор на турнира в Задар, Хърватия, в края на 2012-а? Авторитетното германско списание „Шпигел“ потърси своя отговор, който изглежда повече от категоричен… Към края на седмата партия повечето от зрителите вече не могат да повярват на очите си.
Любителят шахматист Борислав Иванов се оказва един от лидерите на силния турнир в Задар. В шестте си срещи с гросмайстори до момента българинът е записал баланс от три победи, две ремита и една загуба. Актив, от който всеки професионален състезател може да бъде доволен.
Проблемът е, че Иванов не е такъв. В шаха качествата на един играч се измерват с коефициента ЕЛО. След като за две години не показва никакъв напредък, през декември 2012-а мистериозният българин изведнъж прибавя 115 ЕЛО точки към актива си. Уникален фурор, който е непостижим дори за норвежеца Магнус Карлсен, настоящ лидер в световната шахматна ранглиста.
След въпросния турнир в Задар коефициентът на Иванов вече е 2697 т. Тоест той играе като гросмайстор, и то почти на световно ниво (от 2700 т. нагоре). Оказва се, че даже го прави нереално добре. При сравнителен анализ, в който под лупа се гледа всеки един ход на Иванов, излиза, че играта му се припокрива на 97% с компютърната програма „Худини“, най-силния шахматен софтуер в света в момента. А подобно съвпадение на практика е невъзможно.
Така изводът е ясен – българинът мами.
На същото мнение са и зрителите в Задар, някои от които подават официален сигнал до съдиите на турнира. Те от своя страна нареждат Иванов да бъде щателно претърсен, налага се дори да го разсъблекат. Обискирането обаче не дава резултати и в този момент на преден план излизат теориите на конспирациите. Според един от гросмайсторите, участващи в надпреварата, българинът „има чип, имплантиран в кожата или в някой зъб“, чрез който получава информация за следващите си ходове на дъската. В шах средите разполагат с друго, доста по-достоверно обяснение – „сензационните“ победи най-вероятно се дължат на камера и миниатюрна слушалка в ухото на Иванов.
„Най-лесната схема е тази с двама съучастници – категоричен е Андре Шулц, редактор в специализирания сайт Chessbase.de. – Един от манипулаторите седи в публиката и заснема играта, а друг приема и обработва информацията в хотелска стая с помощта на някоя програма. После по обратния път човекът от трибуните предава какъв да бъде следващият ход с предварително уговорени знаци.“
За разлика от хората компютрите нямат интуиция, тоест не се осланят на чувствата си, които могат да ги подведат във всеки един момент. Точно обратното – електрониката може да предвижда играта с десетки ходове напред, без да допуска грешки. Дори най-обикновен домашен компютър днес е в състояние да пресметне само за секунда развитието на играта, и то в милионни комбинации. Основната стратегия на машините е, че те разполагат с едва ли не безкрайна памет за вече изиграни ходове и за отрицателно време избират най-подходящия от тях, като го прилагат към конкретния случай. Докато хората си блъскат главите всеки път отново и отново. Ето защо, ако днес един срещу друг застанат гросмайстор от световна класа и компютърна програма (например споменатата вече „Худини“), абсолютният максимум на човешките възможности е ремито.
След претърсването на Иванов съдиите в Задар нареждат телевизионното излъчване на турнира в интернет да бъде преустановено. Случайно или не, точно в този момент българинът губи партията. В последната си среща обаче набеденият за измамник състезател побеждава гросмайстора Иван Сарич и така си поделя третото място в крайното класиране. „Дори и без надпреварата да се предава онлайн, човек може да продължи да лъже. Само че вместо машинациите да се случват чрез интернет, стават с SMS-и“, категоричен е шах специалистът Шулц.
Както и да изглежда цялата истина, е повече от ясно, че в представянето на Иванов има нещо гнило. И никак не е случайно, че големи букмейкърски компании като „Бет&уин“ и „Пади Пауър“ предлагат в тиражите си само срещите за световната титла по шах. Причината? Всички останали мероприятия в този мисловен спорт им се струват прекалено лесно манипулируеми.
Междувременно българският шахматист Борислав Иванов разкри в медиите своята версия за скандала.
“Не бях учуден от обвиненията, но те станаха направо смехотворни. Някои хора ме обвиниха, че ползвам апаратура, която има само в НАСА. Според други, аз притежавам собствен сателит, който използвам за помощ по време на мачовете. Това е ужасно. Не мога да си представя, че човешкото въображение може да стигне до подобно ниво, защото шахматист с Ело рейтинг от 2200 е направил няколко силни мача”, заяви Иванов.
“Знам, че тялото ми е красиво, но не счетох за необходимо да ме събличат за проверка. Отказах. Те обаче претърсиха щателно джобовете и сакото ми. Нищо не намериха. Вероятно са били разочаровани, тъй като бяха 100% сигурни, че мамя по време на турнира”, разкрива шахматистът.
“Всичко това не повлия много на представянето ми по време на последните два кръга. Неприятното е, че на рождения ми ден (21 декември) бях сюрпризиран с искане да ми бъде направен обиск за проверка. Аз се бях настроил да празнувам и да прекарам добре личния си празник, а дойдоха съдиите с петиция да бъда проверен за наличие на специална апаратура. Това е един от “най-хубавите” подаръци, които съм получавал”, допълни Борислав Иванов.
Абсурдната ситуация, в която изпада състезателят, провокира и неговия треньор, който още преживява случилото се в Хърватия.
Ето какво разказа Марин Атанасов, който следи отблизо развитието на младия шахматист: „Не е чак толкова добър специалист в компютрите, че да може да използва нещо подобно. Цялото ръководство и аз сме категорични, че няма възможност да се подсказва по такъв начин”.
Николай Велчев, изпълнителен директор на Българската федерация по шахмат, също коментира скандала. По думите на Велчев Борислав е обещаващ състезател и е печелил много турнири, включително студентския на България. „Не може да се възприема неговият успех като изненада. Това е измислен скандал. Всичко е феърплей. Неприемливо бе за хърватите, че нашият шахматист е 4-ти в крайното класиране. Борислав има 6 точки от 9 партии, което не е нищо изключително. Съдиите казаха, че за тях всичко е коректно”, коментира Велчев.
Седмици след състезанието Борислав, който за 4-тата си позиция е спечелил 300 евро, гледа на ситуацията от забавната страна, въпреки че след завръщането му в България, вместо подкрепа от някои от колегите си в шаха намира негативизъм и завист. За себе си има обяснение и не смята да се отказва от любимото си хоби – шахмата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук