След затоплянето: Вирус сее гъбички в очите, първо удря в корема

0
1438

Нов вирус ни вади от строя за цяла седмица. Той започва с болки в корема и диария, но после удря в очите, алармираха джипита. В момента у нас циркулират няколко ентеровируса, които всяка година настъпват със затоплянето на времето. Този е един от тях, съобщи „Телеграф”.„Реално причината за проблемите в очите е отслабването на имунитета. В тези случаи най-често ставаме свидетели на два вида конюктивит вирусен и инфекциозен. Първият е характерен за заболявания, причинени от аденовируси, а вторият най-често се причинява от стрептококи и стафилококи””, обяснява общопрактикуващият лекар д-р Маргарита Петкова.

Случаите на неразположение, болки в корема, гадене, повръщане и разстройство, които се обобщават с диагнозата ентероколит и гастроентерит, са 6547 от началото на годината. От тях близо 300 са регистрирани само през миналата седмица. Тези бройки ще нараснат значително с настъпването на големите летни горещини. Типичните летни ентеровируси се развиват в корема и по-специално в тънките черва и могат да сринат имунитета. Когато това се случи, страдат и очите, защото тяхната защитна сила намалява и те са по-податливи на замърсяване ни пропускане на инфекции. От подобни проблеми много често страдат хората, които носят лещи. „Веднъж ударил очите, вирусът обичайно продължава между 5 и 10 дни. През това време пациентът усеща парене, сърбеж, сълзене и секретиране. Очите почервеняват и се подуват, погледът е замъглен. За да се попречи на тази инфекция, най-сигурният начин е да не докосвате лицето и очите си и да миете ръцете си”, каза офталмологът д-р Стефан Христов. По думите му лечението включва антибиотични капки и противовъзпалителен очен гел.

Експертът по очни болести споделя, че някои хора бъркат конюктивита с полови зарази. „Причината за проблем и симптоматични оплаквания, свързани с очите, може да бъдат и полови инфекции като гонорея и хламидия. Рядко е, но се случва. Въпросът е, че ако например гонореята е причина за конюктивита, то болестта ще протече с обща отпадналост и висока температура, което също лесно се бърка с вирус или грип. При хламидията обаче проблемът с очите може да е единственият симптом и това е нещо, което малко хора знаят”, обяснява офталмологът.

Само през първите 4 месеца на годината двете интимни зарази са пипнали близо 60 души, като по-голямата част от тях са заразените с хламидийна инфекция.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук