След трагедията с Мартин и Митко: Закриват скандалния дом за деца в Търново

0
1395

Домът за деца и юноши лишени от родителски грижи „Пеньо и Мария Велкови” във Велико Търново, чийто питомци Мартин и Митко се удавиха във водите на Янтра ще бъде закрит. Това съобщи шефката на Дирекция „Социални дейности“ в местната община Росица Димитрова, цитирана от „Монитор“.

След одобрение на общинския съвет от 1 септември домът вече официално няма да функционира. На практика обаче това ще се случи още от 1 юли, след като 29-те деца, които в момента все още са питомци на дома, бъдат разпределени в Центровете за настаняване от семеен тип, два от които се намират дори в къщата сграда. Така че на практика децата просто ще сменят етажите.

Идеята на социалната шефка всъщност е сградата, която през годините се превърна в сцена на няколко грозни скандала, да не бъде обитавана повече от деца, а да бъде превърната в старчески дом например. Ще трябва да се търси законов механизъм обаче, тъй като сградата е дарение от хората, чиито имена носи, и в договора за дарение изрично е упоменато, че тя трябва да се използва за детски дом.

Шефката на социалната общинска дирекция каза още, че след направената от нея проверка, не са установени допуснати от ръководството и персонала на Дома за деца нарушения, за които да им бъде търсена отговорност и налагани наказания. Предстои обаче да се чуе становището и на два външни проверки, които са в ход: от Агенцията за социално подпомагане и Агенцията за закрила на детето. След случилото се Росица Димитрова обмисля идеята за свикване на една съвместна среща между възпитаниците на дома, техните родители и възпитателите, на която среща родителите да обяснят на децата си искат ли да ги вземат при себе си и да се грижат за тях или не, и ако не защо.

Своето становище представи и бащата на удавалият се Мартин, Румен Маринов. Той бе категоричен, че ще съди общината заради смъртта на сина си. Това на практика обаче не е възможно тъй като мъжът официално не се води баща на трите си деца. Те са записани на фамилията на майката Севда Петрова, чиито родителски права бяха отнети през 2014 година след като тя и Румен бяха осъдени за това, че са карали Мартин и брат му Дамян да „”обслужват” британеца педофил Пол Ренаф.

Ситуацията е доста странна, тъй като майката е с отнети родителски права, но в същото време съдът е дал разрешение децата да я посещават два пъти месечно и 20 дни през лятото. Биологичният баща на удавилият се Мартин не можа да скрие негодуванието си: „Взеха ми децата живи и здрави, а сега ми ми връщат едното в ковчег. Когато родителите сбъркаме сме виновни и ни наказват. А сега, когато държавата сбърка, няма виновни. Кой ще понесе отговорността за смъртта на Мартин и на другото дете”, пита Румен Маринов. Той разказа, че почти винаги когато късно вечер се обаждал по GSM-а на синовете си, за да ги провери какво правят, те никога не са били по стаите си, а някъде навън.

Братът на загиналия Мартин, Дамян пък разказа, че в дома никой изобщо не се интересувал от тях. Нямало кой да следи кога излизат, къде ходят и какво правят. Било практика хора от квартала да идват и под носа на възпитателите да си вземат по някое от по-големите деца от дома да им вършат тежка физическа работа. Питомците напускали района на дома без да се обаждат на никого и отсъствали по 3-4 часа. Самият Дамян в събота след обяд, когато става трагедията с брат му, пренасял дърва в близост до дома. За работата взел 20 лв.

Дамян разказа също, че трагичната смърт на брат му можело да бъде предотвратена, ако възпитателите са ги били пуснали вкъщи за уикенда каквото е било желанието им. Отказано им било, защото вече били включени в списъка за храна и „за да не отива тя зян”. След като разбрал за смъртта на брат си, Дамян отишъл на брега на Янтра, като викал името му и искал да скача вътре за да го търси.

Със случилото се в търновския Дом за деца се ангажира лично и председателят на Националното сдружение на сираците в България Слави Михайлов, който поиска незабавно оставките на шефката на социалната дирекция в общината Росица Димитрова, колегата й Жоро Ковачев и директорката на дома Ганка Григорова. Според Михайлов в организацията на работата в дома и по отношение на пропусквателния режим имало огромни пропуски. Липсвало доверие между възпитателите и децата. Той съобщи също, че удавилият се Мартин бил двукратен републикански шампион по лека атлетика.

„Това ли са ангажиментите на държавата. Вземаме децата да ги отглеждаме и връщаме трупове”, възмути се той. Михайлов съобщи още, че тъй като семействата на двамата загинали младежи са бедни и нямат пари за погребенията, разходите по тях вече са поети от главния редактор на търновския вестник „Борба” Николай Томов и бизнесмена Марин Богомилов./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук