събота, април 27, 2024
Google search engine
дом Топ Спасителите ни в Скопие отводниха 17 обществени сгради

Спасителите ни в Скопие отводниха 17 обществени сгради

0
1100

В макеноската столица екипите на столичната дирекция „Сигурност“ и на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” успяха да отводнят 17 сгради. Това съобщи заяви от Скопие главен комисар Николай Николов, директор на ПБЗН.

По думите му, става дума не за къщи, а големи обекти, включително детски градини, училище. Наред с това „десетки коли са претърсени за намиране на евентуално загинали хора в тях“.

„Работата продължава. Трагедията е доста сериозна там и ситуацията няма да се подобри. Операциите са доста тежки, но благодарността, която предизвиква работата на нашите хора ни задължава допълнително.“ – сподели главен комисар Николов, като добави, че „нашите момчета са ентусиазирани да помогнат“.

Той отбеляза, че българският посланик в Скопие е осигурил добри условия за почивка на нашите спасители и пожарникари, за да могат да бъдат ефективни при оказването на помощ утре.

Главен комисар Николов е успял да се срещне с министъра на здравеопазването, както и с двамата вицепремиери, които са отговорни за работата в подобни ситуации. Той е провел среща и с кмета на Скопие Коце Траяновски, който в много приятелски тон и дух е благодарил на българските спасители за помощта.

„Уточнихме се утре нашето правителство да предостави на Скопие на първо време един ТИР с минерална бутилирана вода, 20 тона, защото водата тук не е годна за пиене.“ – каза още Николов.

„Другият проблем е свързан с липсата на електрозахранване, който е много сериозен. Единственото хубаво нещо е, че температурите не са ниски – около 20-25 градуса и няма опасност от епидемии.“ – поясни той.

Все още няма решение от кризисния щаб дали да се отворят покани за храна, палатки, дрехи, лекарства и дезинфектанти.

„Най-вероятно това ще стане, но на по-късен етап“, прогнозира той.

Българският червен кръст е получил многобройни обаждания от наши сънародници, които искат да помогнат на бедстващите граждани в Република Македония, съобщи директорът на БЧК Христо Григоров.

„Съвсем нормална е готовността на нашите съграждани да окажат помощ. Любовта на българите към този народ се прояви и в този труден момент. Имаме стотици обаждания на хора, които са готови да отидат като доброволци.“ – каза той./нюз

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук