Спецпрокуратурата обяви, че разследва Ветко Арабаджиев за пране на пари (ОБЗРО)

0
4869
© Юлия Лазарова

Репортер по темата: Ива ДИМИТРОВА, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ

Специализираната прокуратура разследва собственика на хотелите „Маринела“ в София и „Марица“ в Пловдив Ветко Арабаджиев. Това потвърди зам. главният прокурор и шеф на спецпрокуратурата Иван Гешев. По-рано днес беше съобщено за акция на прокурорите в двата хотела, като се твърдеше, че се проверяват офиси, намиращи се в сградите.

„Собственикът на хотела, ако използвам думата „собственик“, по официални данни от началото на август месец не се намира в страната заедно с хора от семейството си. Обект на разследване за извършени престъпления са и това лице, хора от семейството му, както и управители и собственици на различни фирми“, каза Гешев, цитиран от агенция „Фокус“.

Той съобщи, че около 10 души са задържани до този момент след акцията, а разследването продължава, като се извършват множество претърсвания и изземвания на различни места в София и Пловдив. Предстояло изземване на автомобили като веществено доказателство.

По думите на Гешев до момента са намерени „дребни суми от рода на 150 хил. лв.“, но очаква доста по-големи суми до края на деня. Част от парите били намерени в кутия за обувки.

Прокурорът даде да се разбере, че разследването е за пране на пари: „Насоката на разследването е, че е извършено пране на пари, като престъплението е данъчно такова, което не изключва да има обвинение и в посока организирана престъпна група.“

Гешев посочи, че делото по случая е било образувано преди 10 дни, а разследваният период е от началото на 2018 г. досега. В първата половина на годината, докато България председателстваше евросъюза, хотел „Маринела“ беше домакин на много от официалните гости.

Той беше избран с обществена поръчка.

В отговор на въпрос Гешев уточни, че сред арестуваните има както служители на Арабаджиев, така и хора, които нямат формална връзка с него, но през свързани фирми са точили данъци.

Бизнесът на Арабаджиев?

Хотелската група, свързана с Ветко Арабаджиев, включва както градски, така и ваканционни имоти, като купеният през 2015 г. „Кемпински“ в София (сега „Маринела“) е номер 14 по ред. Сред морските обекти попадат четири хотела в „Слънчев бряг“ и шест в „Елените“, където има и над 250 вили. Част от веригата „Виктория“ са още хотел „Пампорово“ в едноименния курорт и хотел „Марица“ в Пловдив. Преди години той придоби и софийския „Амбасадор“, но сградата е съборена и строителство на нов обект не е предприето, припомня „Капитал“.

Арабаджиев придоби бившия Японски хотел в София през 2014 г. чрез фирмата „Виктория груп ВМ“. Малко след това името беше сменено на „Маринела“ – по името на съпругата на Арабаджиев, която е и изпълнителен директор на „ВГ“, както е преименувано дружеството – собственик на активите. В Съвета на директорите влизат двете им дъщери – Златомира и Александра Арабаджиеви, сочи справка в Търговския регистър. През 2016 г. започна надстрояване на едноетажната нежилищна сграда, която се намира в близост до кулата на хотела. Това предизвика поредица от скандали – от обвинения за нарушаване на авторско право, до съдебни дела за законността на строежа. В крайна сметка Върховният административен съд се произнесе, че пристройката е незаконна и трябва да бъде съборена.

Фамилията демонстрира висок стандарт на живот. Според публикации в медиите през 2015 г. родителите са подарили на сина си Вълчо Арабаджиев за дипломирането му в колеж в Швейцария нов автомобил „Астън Мартин“ на стойност над 1 млн.лв.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук