Стара Загора се сдоби с белоглави лешояди

0
1136

С двойка 2-годишни белоглави лешояди се сдоби старозагорския зоопарк, птиците идват от местообиталище в Централен Балкан.

Царствените пернати са излюпени в Испания и са част от общо 250-те редки животни,които се внасят у нас по международния екопроект „Нов живот за лешоядите“. И двете имат увреждания – счупени криле и крак, нараняванията са от престоя им в планинската волиера.

Според Елена Кметова, ръководител на проекта1 тепърва ще се установява какъв е полът на птиците.

Над 40 000 лв струва изградената специално за тях волиера, отговаряща на всички съвременни изисквания в зоопарка.

Средствата в голямата си част са събрани от гражданския клуб „ЛИПА“, с около 10 000 лв участва и община Стара Загора.Старозагорският зоопарк е вторият след софийския, който има от тези редки птици.

В момента у нас на свобода живеят 15 двойки от този рядък вид пернати, десет от двойките са във Врачанския Балкан, останалите са в района на Централен Балкан.

Белоглавият лешояд е изчезнал от нашите географски ширини в средата на миналия ХХ век основно заради борбата с вредния дивеч и поставянето на обработени с отрова примамки.

В плановете на „Зелени балкани“ влиза доставката на 70 броя черни лешояди от Испания, това обаче ще стане през 2018 година./монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук