Централна гара – София светна след ремонт

0
1182
Централният вход на гарата с емблематичния часовник е неузнаваем след ремонта. СНИМКИ: Бойко Кичуков

Откриват я повторно преди Великден

Централната гара на София вече е готова да приема дори ВИП пътници след близо 2-годишен основен ремонт. Промяната се забелязва още отдалече. В момента се извършват довършителните дейности, като плановете са обновеното здание да бъде открито повторно за Великден.

Работници довършват участъка пред сградата, която предстои да бъде открита отново.
Работници довършват участъка пред сградата, която предстои да бъде открита отново.

Пред входа четирима работници лепяха плочки и запълваха фуги, а друг поставяше тиксо между тях.

Стените на чакалнята вече са от детайлна керамика, а под козирката на гарата са посадени дръвчета.

Зеленина и удобни пейки ще посрещат пътниците в салона на обновената Централна гара.
Зеленина и удобни пейки ще посрещат пътниците в салона на обновената Централна гара.

Фоайето на гарата все още е недовършено – част от седалките са покрити с найлон, а в едната половина на чакалнята все още трескаво се трудят работници. Модерните магазини за храна, вестници и напитки вече работят. Те са с футуристичен интериор и нямат нищо със старите гишета, от които търговци до неотдавна продаваха престояли кебапчета и студено кафе. Помислено е и за детски кът, в който малките палавници ще могат да се забавляват.

Двама полицаи се грижеха за спазването на реда и си отваряха очите за съмнителни багажи. Вече са поставени са 194 камери, които заедно с живата охрана ще следят за сигурността.

Помещенията на чакалнята блестят от чистота, а персоналът дружелюбен. Огромните стъкла са подменени, има нов таван, под и стълби. Изцяло са ремонтирани и билетните каси. В момента се довършва обновяването на ескалаторите, които спряха преди повече от 20 години. Сега обаче модерните съоръжения отново ще отвеждат пътуващите до перона.

Похвално е, че вече се съобщава регулярно за всяко дори петминутно закъснение на влак. А освен това дикторката на гарата с изнесен глас като на оперна певица моли пътниците за разбиране. Нещо, за което можеше да си мечтаем, преди да започне ремонтът на гарата, открита в далечната 1974 година.

Указателните табели обаче не са достатъчни и след ремонта. Често хора, които не познават гарата, питаха къде им е коловозът. Друго затруднение за пътниците от третата възраст е, че бордюрите са високи. „Разстоянията от влака до платформата са големи и мнозина няма да могат да слязат без чужда помощ”, коментира Пенко Спасов, който чакаше влака за Варна.

Мария Стаматова, която пътува за Мездра след като е била на гости на дъщеря си, сподели, че вече гарата е придобила европейски облик. И леля Мария забеляза колко е чисто и подредено. Но най-важното за нея е, че вече отоплението работи. От екипа, който прави ремонта, се похвалиха, че гарата напълно ще отговаря на изискванията за енергийна ефективност. Монтирани са фотоволтаици, които ще осигуряват електричество, отопление и охлаждане на чакалнята.

Майстор Димитър Павлов, който лепеше плочките пред входа, казва, че абсолютно всичко в гарата е сменено или подновено с пари от европейски проекти. ,,Работя тук от зимата, върша си работата отговорно и смятам, че недоволни от новия вид на гарата няма.

Често обаче чужденците не разбират табелите, защото са само на български. Идвам и по-спокоен на работа, защото подлезът вече е разчистен и не го заобикалям нарочно“, обясни майстор Митко.

От прословутите „гащи на Софиянски” няма и помен, а Ротондата блести от чистота.
От прословутите „гащи на Софиянски” няма и помен, а Ротондата блести от чистота.

Паметникът пред гарата, който преди беше свърталище на бездомни и просяци, сега е придобил европейски облик. Доста граждани си признаваха, че ги е страх да минават през подлеза. Сега има градинка с наскоро посадени цветя, пейки с насядали младежи, магазинчета. Няма и спомен от предишната мръсотия, която се бе превърнала в емблема на Централна гара.

Преобразяването глътна 70 млн. лв.

По Оперативна програма „Транспорт“ за ремонта на Централата гара са отделени близо 70 млн. лв. Основен ремонт на Централна гара не е правен от 1974 година, когато е открита. Само през 2003 година пространството пред гарата бе освежено, но други по-сериозни ремонтни дейности не са правени от 40 г./монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук