Старозагорци излязоха на шествие с 300-метров национален флаг

0
1030

За втора поредна година старозагорци съпроводиха в трикилометрово шествие 300-метровият национален флаг в похода му към Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“.

300 м.знаме2Знамето бе пренесено от граждани и военнослужещи от Втора механизирана бригада и предвождано от конницата на прабългарската школа „Багатур“, общинското и областно ръководство, съпътствано от ученически групи, членове на клуб „Традиция“, патриотични и обществени организации, много граждани. Шествието беше водено от военният министър Николай Ненчев и от кметът на града Живко Тодоров.

300 м.знаме1Те извървяха близо 3-километра до хълма с паметника на Самарското знаме, където българското опълчение получава своето бойно кръщение, влизайки в бой с елитната турска армия на Сюлейман паша. На това място, което местните хора наричат „старозагорската Шипка“ се проведе и кулминацията на празника с поднасяне на венци и цветя в помет на падналите за свободата.

300 м.знаме„Благодаря на всички, които дойдоха тук и направиха днешния празник. България трябва да бъде единна и българският народ трябва да продължи делото на възрожденците“, призова гражданите военният министър Николай Ненчев.

Ненчев„Трябва да се гордеем с историята си, с подвига на всички загинали, с нашите сънародници, които ни направиха свободни хора. Трябва да възпитаваме в младите хора и онези, които ще изградят тук бъдещето си, морала и ценностите, оставени от пролелите кръвта си за Родината. България е държава с герои, чийто подвиг трябва да продължим днес“, заяви пред хилядите старозагорци Живко Тодоров.

Топовни изстрели с черешовите топчета на клуб „Традиция“ възвестиха началото на празника./труд

300 м.знаме3

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук