Стотици хиляди левове губят българските превозвачи от гръцката стачка

0
853

150 евро на ден е неустойката за забавяне на доставка

Стотици хиляди евро са загубили досега българските превозвачи от блокадата на гръцката граница, съобщи  Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи. „Ние още не сме изчислили щетите, но естествено, но положението е сериозно, тъй като това повлия пряко върху нашите членове”, каза Арабаджиев.

Неустойките за доставка на товар, ако той закъснее започва от 150 евро на ден. А това е пряка загуба за превозвачите. Когато един товар не може да се достави на 2-рия ден, а се доставя на петия ден, с три дни закъснение, се начислява неустойка от поне 150 евро. Тя може да достигне и до 300 евро, ако е за товари, които са под температурен режим.

Ако се направи груба сметка – на 10 километра опашка от двете страни по около 1200 камиона, с неустойка по 150 евро минимум на ден за всеки, прави 180 хиляди евро на ден, посочи Арабаджиев. Това са преките загуби, без да се коментират случаи, при които се забавят стоки под температурен режим.

Автомобилът, който стои на опашката трябва да работи, за да може да охлажда стоката. Ако горивото му свърши, ситуацията става сложна. Оттам нататък са косвените загуби – заплати на шофьори, пропуснати ползи от следващи курсове.

Загубите тепърва ще се изчислят. Не могат да се търсят и алтернативни маршрути, защото те не са много. Алтернативата е през Калотина, Сърбия, Хърватска, но там също има опашки./Фокус

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук