Хасково има да изплаща още 10 млн. лева кредит

0
807

Заемът от около 21 млн. лева е изтеглен през 2007-а за инфраструктура с лихва 4,6 %

Община Хасково има да изплаща още 10 млн. лв. кредит за инфраструктура с лихва от около 4.6 на сто. Заемът е отпуснат от Райфайзенбанк през 2007-а година. Става дума за петнадесетгодишен инвестиционен кредит в размер на 10,5 млн. евро.

Банката е избрана да финансира общината след проведена процедура по Закона за обществените поръчки, при която е класирана на първо място. Средствата от кредита ще се използват за рефинансиране на дългосрочен общински дълг, както и за изграждане, реконструкция и рехабилитация на пътища в общината по проект “Финансиране на обекти в полза на местната общност”.

С кредита бяха погасени стари задължения на кметството и беше изградена инфраструктура, сред която и двата нови булеварда на изходите към Минерални бани и Кърджали.

„Ще се опитаме да договорим по-ниски лихви, тъй като те са паднали осезаемо. Ако не постигнем споразумение с обслужващата банка ще търсим начини кредитът да бъде рефинасиран при по-изгодни условия за общината, допълни Добри Беливанов.

Хасково се оказа и с около 1.2 млн. лв. наказателни санкции по проекта за новото депо в Гарваново, припомни Добри Беливанов.

От сумата 700 000 лв. дължи Хасково, останалите са на Димитровград и Минерални бани. Ще бъдат заведени искове към двете общини, за да си платят частта. Общината дължи и 400 000 лв. санкции за проекта за пътя към ханче Клокотница. /Кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук