Странното мълчание на Български лекарски съюз по казусът с проф. Плочев!

0
3931

Писмото на Управителя на НЗОК до Народното събрание, с което поиска актуализация на бюджета на касата за 2018 година, предизвика буря. Министърът на здравеопазването поиска оставката на проф. Плочев.

От опозицията го защитиха.

Премиерът Борисов се изказа от Мюнхен, а Президентът нареди НСО да охранява Управителя на НЗОК, поради отправени заплахи към него от „висш политик”. Чухме мненията на много политици и експерти. Не чухме едно мнение – това на Българският лекарски съюз. Нима поставените от професор Плочев въпроси не ги засягат?

На челната страница на съюза четем писмо, с което се предлага медицинската бележка, издавана на деца при отсъствие от училище да включи в основния пакет …..

Това сигурно е много важно. Но нима, другото не е? 
Управителят на НЗОК обяви недостиг в бюджета от 207 милиона лева и поиска актуализацията му.

Вярно е, че това са пари предназначени за болници в Европейския съюз, но ако не бъде увеличен бюджета на НЗОК от къде ще се вземат, за да се плати? От парите, определени за българските болници, за българските лекари, зъболекари, медицински сестри.

Само след няколко дни, Лекарският съюз ще проведе събор, на който делегатите трябва да решат дали да подкрепят новия НРД или не. Нима на съсловната организация и е все едно дали подписва НРД с 207 милиона повече или по-малко? Едва ли, на лекарите им е все едно. Тези пари са горе долу, колкото парите за цялата Първична извънболнична помощ. 
Мълчанието на ръководството на съсловната организация е знаково. Знак за какво е обаче? 

Е ли това мълчанието на агнетата по пътя за кланицата? Или е мълчанието на Остап Бендер, който чака да види от къде ще задуха вятъра? Което и да е от двете, на съсловната организация и предстои сериозен разговор, не само за НРД 2018.

Мълчанието поставя въпроса за смисъла на нейното съществуване. Същото впрочем се отнася и за съсловните организации на зъболекарите, на медицинските сестри, ако това е някакво успокоение за лекарите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук